Koronovirus Sebebiyle Daha Once Gorulmemis Bir Kuresel Resesyon Bekleniyor

Geçiğimiz günlerde küresel Ekonomik Görünüm raporunu yayınlanan uluslararası kredileri derecelendiren kuruluşlarından Fitch Ratings 2020 yılında küresel ekonominin yüzde 3.9 daralabileceğini belirterek daha önce görülmemiş bir resesyon beklendiği değermesi ön plana çıktı.

Koronavirüs salgını hem ülkelerin hem de dünya ekonomisini olumsuz yönde etkisine almış durumda olduğu görülmekte ve bu sebeple Pandemiye karşı alınan tedbirlerin sıkılaşması ve sürenin uzaması sonrasında küresel ekonomi üzerine tahminlerde aşağı yönde bir revizyona gidilmek durumunda kalındı. Daha önce dünya ekonomisinin 1.9 küçüleceği beklentisinde olduğunu açıklayan Fitch küçülme oranını 3.9’a çekti ve daha önce görülmemiş bir resesyon ile beklendiğini belirtti.

Ekonomik Daralmalar Bekleniyor

Küresel Ekonomik Görünüm raporuna göre bu yıl 2019 yılına göre küresel gelir seviyesinde 2.8 trilyonluk bir düşük yaşanacak. 2021 yılında ise küresel ekonominin büyüme ivmesi kazanarak yüzde 5 büyümesi bekleniyor.

Rapor aşağı yönlü revizyonlardan en çok etkilenecek bölgenin Euro bölgesi olacağını işaret ediyor. Euro bölgesinin ekonomisinde 2020’de yüzde 7’lik bir daralma beklenirken bu oranın 2021’de yüzde 4.3’lük bir büyümeye dönmüşmesi bekleniyor.

Almanya Ekonomisinde Daralma Beklentisi

Euro bölgesinin en önemli ekonomilerinden biri olan Almanya’nın ekonomisinde yüzde 6.2’lik bir daralma beklenirken bu oran İtalya’da yüzde 8, Fransa’da yüzde 7, İspanya’da yüzde 7.5 olarak bildirildi. İngiltere ekonomisinde beklenen küçülme ise yüzde 6.3 olarak ön görüldü. Koronovirüs Salgının ekonomik etkilerinden tüm ülkelerin ekonomisi etkilenecek. Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomisinin 2020 yılında yüzde 5.6 daralması bekleniyor. Raporda Japonya’nın ise bu yıl ekonomisinde yüzde 5’lik bir küçülme olacağı ön görülüyor.

Çin Ekonomisi Büyüyecek

2020 yılını büyüyerek tamamlayacak nadir ekonomilerden biri ise salgının başladığı ülke olan Çin’de görüldü. Raporda Çin ekonomisinin 2020’de 0.7 2021’de ise 7.9’luk bir büyüme eğilimine girmesi bekleniyor.

Koronovirus sonrasi Turkiye Ekonomisi Tahminleri

Fitch’in raporunda koronovirüs sonrası Türkiye ekonomisinin 2020 ve 2021’de gelişimi üzerine de öngörülerde bulunuldu. Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 2 küçüleceği, 2021 yılında ise yüzde 4.9 oranında büyüyeceği düşünülüyor.Koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı şu günlerde karantina ve seyahat yasakları nedeniyle dünya ekonomisinin yüzde 10'una tekabül eden ve yaklaşık 9 trilyon dolar işlem hacmi olan turizm sektörü zor günler geçiriyor.

Dünyanın en çok turist çeken ülkeleri olan Fransa, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin, İtalya ve Türkiye'de otellerin doluluk oranları rekor seviyede düşerken, ekonomisi büyük ölçüde turizme dayalı Tayland, Filipinler, Endonezya ve Macao gibi Uzak Doğu ülkeleri modern tarihlerinin turizm açısından en kötü sezon başlangıcını yaptı.

Avrupa'nın en çok turist çeken 4. ülkesi olan Türkiye'de otellerin normaldeki doluluk oranları yüzde 70 ile 100 arasında seyrederken, Covid-19 salgını sonrası bu oran nisan ayı sonu itibariyle yüzde 10-20’lere kadar geriledi.Türkiye'nin Mart 2020 otel dolulukları, 2019 yılının aynı dönemine yüzde 55,2 azalarak, yüzde 28,6 olarak kaydedildi. Mart 2019’da bu oran yüzde 63,8 olmuştu.İstanbul'un Mart 2019’da 72,1 olan doluluk oranı, Mart 2020'de yüzde 59,8 azalarak yüzde 29 olarak ölçüldü.

Türkiye Otelciler Birliği'nden (TÜROB) verilerine göre Türkiye'nin yaz mevsiminde en çok turist çeken şehri olan Antalya’da Mart 2020 otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49,4 azalarak yüzde 29 oldu. Antalya’da ortalama günlük satılan oda bedeli 39 euro ile Mart 2019'a göre yüzde 18 geriledi.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinde Türkiye en çok etkilenen 6. ülke olarak dikkat çekiyor. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi verilerine göre, dünyanın en büyük 20 ekonomisinde turizmin ulusal ekonomilere en fazla katkısı olan ülkeler Tayland (yüzde 22), Filipinler (yüzde 21), Meksika (yüzde 16.1), İspanya (yüzde 14.9) ve İtalya (yüzde 13) koronavirüs krizinden en çok etkilenen devletler oldu.Turizmin ülke ekonomisine katkısının yüzde 11.6 olduğu Türkiye ise, salgın sebebiyle en çok etkilenen 6. ülke konumunda bulunuyor.

Dünya genelindeyse ekonomileri turizm sektörüne en çok dayalı ülkeler olan İngiliz Virgin Adaları, Maldivler, Macao, Bahamalar, İzlanda, Jamaika, Kamboçya, Gürcistan ve Malta'nın Covid-19'un getirdiği seyahat yasakları sebebiyle gelirleri büyük oranda düştü.

Avrupa’da son 80 yılın en kötü turizm sezonu

Özellikle Avrupa’da Mart 2020’de doluluklar yüzde 26,3’lük ortalama ile 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Geçen yılın mart ayında Avrupa doluluk ortalaması yüzde 68,5 olmuştu. Buna göre Mart 2020’de Avrupa’da doluluklar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 61,6 geriledi.

Mart 2020’de ortalama oda fiyatlarındaki düşüş geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5’te kaldı ve 92,9 euro oldu. Ancak çok daha önemli bir kriter olarak kabul edilen toplam oda sayısı üzerinden odabaşı elde edilen gelirleri ifade eden RevPAR, yüzde 65,6 gibi çok yüksek oranda düşerek 24,3 euroya kadar geriledi.

İtalya'da turizm çöktü, Milano'da otellerin doluluk oranı yüzde 4 Avrupa ülkeleri arasında mart ayı içerisinde, doluluk oranlarında, en büyük düşüş oranını yüzde 90,8 ile dünyanın en iddialı turizm ülkelerinden İtalya yaşadı.

İtalya’nın Mart 2020 doluluk oranı yüzde 6,2 oldu. İtalya’nın Milano kenti de Mart 2020’de doluluk oranlarında yüzde 94,5 ile en büyük düşüşü yaşayan bölgeler oldu. Milano’da doluluk oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Koronavirüs salgının en ağır etkilerinin yaşandığı New York’ta ise bu oran yüzde 34,5 olarak gerçekleşti. Çin’in başkenti Pekin’de ise yüzde 16,4 oldu. Ülke bazında Avrupa’da Mart 2020'nin en yüksek doluluk oranı ise yüzde 36,5 ile İngiltere’ye ait bulunuyor.

Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Guney Kore ve Tayland'ta Resesyon Tahminleri

Ayrıca Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P),da corona virüsü salgını nedeniyle küresel ekonomide hem talep hem de arz şoku yaşandığını, bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Tayland'ın ekonomik durgunluğa (resesyon) girebileceğini açıkladı.

Çin için 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 5,7’den yüzde 4,8’e çeken kuruluş, salgın nedeniyle bu yıl Avustralya, Hong Kong, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Taylan’ın ekonomik durgunluğa (resesyon) ya da durgunluğa yakın bir noktaya gireceğini öne sürdü.

Milli gelirlerinin ortalama yüzde 10’u kadar turizm geliri olan ve Çinli turistlerin toplam içindeki payının yüksek olduğu Hong Kong, Singapur, Tayland ve Vietnam’ın salgından en sert etkilenecek ülkeler olduğuna dikkat çeken kuruluş, bu ülkelerin ayrıca, elektronik ve otomotiv sektörlerindeki tedarik zinciri risklerine karşı yüksek düzeyde duyarlı olduğuna işaret etti.

Öte yandan, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) dün yaptığı açıklamaya göre, salgın nedeniyle bu yıl dünyada hava yollarının toplam gelirinin 113 milyar dolar azabileceği, bunun da 2008’deki küresel finansal kriz sonrası en yüksek rakam olacağı tahmin ediliyor.

S&P, salgının ikinci çeyrekte önüne geçilmesi durumunda küresel ekonominin 2021’de tekrar toparlayabileceği öngörüsünde bulundu.

Örnek ufrs kapsamında makine değerlemesi raporuna ve Hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.

UFRS Degerlemesi

ornek degerleme calismalari enerji tesisi degerlemesi tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme imar barisi degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
GSM 2: +90 530 408 34 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

Uluslararasi Finansal Raporlama Standartlari (UFRS) kapsamında Maddi Duran Varlik Degerlemesi, ufrs makina degerleme, ufrs makine teçhizat degerleme, UFRS degerleme, UFRS (TFRS) degerleme, UFRS Deger tespiti, UMS deger tespiti, marka degerleme,, şirket degerleme,kira deger tespiti, kullanım hakkı deger tespiti, şirket ekspertizi, sektör analizi, UFRS değerleme, UMS degerleme, şirket degerleme, bilanço değerleme, mali analiz değerlemesi, proje değerleme, yatırım analizi, taşınmaz değerleme,SPK Lisanslı makine degerleme, makina degerleme,iş makinesi degerleme, makine muayenesi, proforma kontrol,tesis degerlemei şirket ekspertizi, sektör analizi, UFRS değerleme, UMS degerleme, bilanço değerleme, mali analiz değerlemesi, proje değerleme, yatırım analizi, taşınmaz değerleme, Şirket Aktiflerinin Değerlemesi, Yatırım Projelerinin Fizibilite Analizi, Gayrimenkul Geliştirme, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm, Gayrimenkul Geliştirme Projelerine Danışmanlık, Gayrimenkul Mevzuatı Danışmanlığı, En Etkin ve Verimli Kullanım Analizi, kira bedeli tespiti, gemi değer tespiti, yat değer tespiti, yüzer tesislerin değer tespitleri, ekspertis,  fixed asset valuatiom, valuation of plant and equipment, machinery and equipment valuation, equipment appraisals, equipment valuation, machinery appraisals, machinery valuation, equipment appraisal, machine appraisal, equipment value, machine value, business assets, certified appraiser risk analizi Tesis risk analizi çalışmaları, yangın riskleri, inşaat all risk analizi çalışmaları, ticari ve endüstiyel riskler, mühendislik riskleri, montaj riskleri, makine riskleri, elektronik cihaz riskleri vb. risk analizi çalışmaları konusunda hizmet vermektedir.
Yandex.Metrica . .fsc