Markalı konutlarin beste biri yabanciya satiliyor
Geçen yıl Türkiye genelinde markalı konutların yüzde 21'i yabancıya satıldı. Yabancıların yüzde 33'ü konutu peşin parayla aldı.
Gayrimenkul degerlemesi konusunda, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi ve GYODER ile veri gönderim protokolü yapmış firmaların markalı konut projelerini kapsayan araştırmalarının sonuçlarını paylaştı.
Geçen sene içerisimnde kampanyaların da etkisiyle markalı gayrimenkullerin değerlemesi ve satış hızının olumsuzluklara rağmen iyi gittiği toplam satılan markalı konutların yüzde 21'ini yabancıların aldığı bilgisine ulaşılmıştır. Geçen yıl ocakta yapılan markalı konut ve gayrimenkul değerleme ve gayrimenkul ekspertiz çalışmalarının satışlarının yüzde 34'ünün yabancılara yönelik olduğunu kaydederek, bu oranın şubatta yüzde 30, martta, nisanda, mayısta yüzde 23 olarak gerçekleştiğini belirtilmiştir. Haziranda tekrar yüzde 24'e çıkan oranın temmuzda yüzde 18'e düşen gayirmenkul deerlemesi Markalı konutlardaki ve gayrinekullerdeki yabancıya satış oranımız ağustos ayında yüzde 25'e çıkarak yılın en iyi üçüncü performansını gösterdi. Oranlar eylülde yüzde 22, ekimde yüzde 11, kasımda yüzde 14, aralıkta yüzde 8 oldu. Bir yıl içinde yerli ve yabancıya satılan toplam markalı konutların yüzde 33'ünün peşin para verilerek alındığı ifade edilmektedir. Kredimile alınan konut ve gayrimenkullerde bankalar gayrimenkul değerlemesi ve ekspertiz hizmetleri isterken, peşin alımlard bunun müşteri kendi tarafından talep etmesi gerekmektedir. Geçen yıl markalı konut satışlarının yüzde 33'ünün banka kredisi ile gerçekleşirken, yüzde 34'ünün ise senetle satıldığı bilgisine ulaşılmıştır.
Markalı projelerdeki satışların kasım ayında yüzde 15'i, aralıkta yüzde 22'i, ocakta yüzde 27'si banka kredisi ile satılırken şubatta kredi kullanım oranı kampanyaların etkisiyle yüzde 48'e yükseldi. Şubat ayında peşinat kullanım oranı yüzde 29, senet kullanım oranı ise yüzde 24 olarak gerçekleşti. Geçen yıl satılan konutların yüzde 27'sinin teslim edilerek en yüksek fiyat artışının yüzde 14,82 ile İzmir'de gerçekleşmiştir.
Son dönemde Türkiye'de gayrimenkul yatırımına yönelen Suudi ve Katarlılar başta olmak üzere Arap sermayesi, gözünü Çanakkale'ye çevirdi. Çanakkale'nin Lapseki ile Gelibolu ilçeleri arasına inşa edilecek ve dünyanın en uzun asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temelinin atılmasının ardından Arap yatırımcıların bölgeye ilgisi arttı.
Gayrimenkul yatırımında Rus ve Azerilerin yerini şimdi Suudi Arabistan ve Katarlı yatırımcılar almaktadır.
"Türkiye'de öz sermayeyle büyüme oranı çok az"
Türkiye her ne kadar gelişse de Türkiye'de öz sermayeyle büyüme oranı çok az durumdadır. Bankayla ve banka muadili işlerle büyüyorlar. Ancak yurt dışından gelen para Türkiye için can simidi olmaktadır. Şu an görünen tabloda yurt dışından para getirilmezse ülke de biz de doğru şekilde kalkınamayız diye ifade edilmektedir.
Sektörel Haberler
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS