UCAK DEGERLEME RAPORU HAZIRLANMASI
uçak degerleme raporu ve helikopter degerleme raporu ve hertürlü hava taşıtı değerleme raporu hazırlayan spk lisanslı eksperlerin öncelikle değerleme kavramına vakıf olmaları önem arz etmektedir. Bu konuda uzman olan spk lisanslı makine mühendisleri, spk lisanslı makine yüksek mühendislerinin aşağıda belirtilmiş olan çalışmaları yaparak hava aracı değerleme raporu hazırlamaları beklenmektedir. Hava taşıtı uçak helikopterv alım-satım işlemlerinde, banka kredilendirme veya sigortalandırma aşamalarında üzerine durulması gereken en önemli nokta ekspertize konu olan hava aracının (uçak, helikopter vb.) alanında uzman, bağımsız bir kuruluş tarafından ekspertiz görüşünün alınması olmalıdır.
Hava taşıtı ekspertiz çalışmasında uçak değerlemesi raporu hazırlayan uzmanlar, hava taşıtının ekspertiz çalışmasının yapıldığı günkü piyasa koşullarındaki ‘’hava taşıtı Adil Piyasa Değeri’’ni, hava taşıtının teknik özelliklerinden yola çıkarak, fiziksel inceleme, uçuş kayıtlarının ve bakım dokümanlarının detaylı incelenmesi ile ortaya koymaktadırlar.
Ülkemizde değerleme standartlarını Sermaye piyasaları .kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Sermaye Piyasalar Kurulu belirlemektedir. Havacılık konusunda belirlenen bir standart ve yetkilendirilme bulunmamakla birlikte konu makine ve ekipman değerlemesi adı altında uçak değerlemesi, helikopter değerlemesi yapılmaktadır.Havacılık ve hava araçları doğaları gereği iş makineleri değerlemesinden ve diğer yatırım ekipmanlarından farklı kullanım amacına, müşteri kitlesine ve pazara hitap etmektedirler. Bu özellikleri ile yat değerlemesi ve tekne değerlemesi ile ortak paydada değerlendirilebilirler. Fakat bulundukları pazardan ötürü, ayrı bir incelemeye tabi tutulmaları ve sınıflandırılmaları gerekmektedir.
Uluslararası standartlar gereği, uygulanması gereken adil ekspertiz prosedüründe değerleme hizmeti veren spk lisanslı değerleme uzmanın hiçbir şekilde değerleme konusu olan varlık ve metanın alım satımında, kiralanmasında ve kullanımında çıkar ilişkisinin bulunmaması ve tamamen bağımsız olmasıdır.Bu durum tüm değerlemeye konu olan varlıklar için geçerli etik prosedürdür. Güvenilir broker ve pilotların görüşleri önemlidir, fakat denetleme mekanizması olmaması sebebi ile bağlayıcılığı bulunmamktadır.Öte yandan makine degerleme, uçak değerleme ve helikopter değerleme alanında çalışan spk lisanslı değerleme uzmanları eğitimlere tabi tutulup lisans bazında yetkilendirildikleri için sorumlulukları ve kararlarının yaptırımı ile bağlayıcılığı vardır.Bir otoriteye bağlı olunduğu ve kuralları standartlar gereği belirlendiği için ekspertiz görüşünün bir sorumluluğu ve bağlayıcılığı vardır. Dolayisiyla bir güven teşkil eder ve sorumluluk taşımaktadırlar. Ayrıca değerleme sonucunu somut kriterler bazında oluşturdukları için gerektiğinde otoriteler tarafından tanınan resmi belgeler ve uluslararası geçerliliği olan dokümanlar ile destekleyebilecekeri için de oluşabilecek tüm olumsuz durumlara karşı savunulabilir bir sonuç ortaya koyarlar.
Bu sebeple uçak değerleme hizmeti, helikopter değerleme hizmeti alan tüm bireylere ve kuruluşların, etik kurallar ve profesyonel iş standartları gereği çalışan ve kararlarının bağlayıcılığı olan alanında uzman ve tercihen sertifiye edilmiş spk lisanslı değerleme uzmanları ile çalışmaları, risklerini en aza indirip, işlemlerini sorunsuz gerçekleştirmeleridir.
Ucak Degerlemesi
Uçak Değerleme Tespiti; Konusunda uzman ve yetkin uzmanların hazırladığı raporlar en kısa sürede tarafınıza sunulmaktadır.Uçak değerlemesi uçuş tecrübesine sahip pilotlar tarafında sörveyör hizmeti ile birlikte SPK lisanslı makine mühendisi tarafından kontrol edilmekte ve makine değerleme raporu hazırlanarak tarafınıza sunulmaktadır
Helikopter degerlemesi
Helikopter değerleme Değer Tespiti; Konusunda uzman ve yetkin uzmanların hazırladığı raporlar en kısa sürede tarafınıza sunulmaktadır. Helikopter değerlemesi uçuş tecrübesine sahip pilotlar tarafında sörveyör hizmeti ile birlikte SPK lisanslı makine mühendisi tarafından kontrol edilmekte ve makine değerleme raporu hazırlanarak tarafınıza sunulmaktadır
Hava tasiti degerlemesi
Hava taşıtı degerleme raporu aşamalarından uçak piyasa değeri hesaplanırken, dikkat edilmesi gereken önemli kriterlerden biri de hava taşıtının kabin içi tasarımı ve ek donanımlarıdır. Standart ekipmana ek olarak tercih edilip, satın alınan tasarım ve donanımların hava aracının tercih edilebilirliğine ve dolayısıyla ikinci el değerine hem olumlu hem de olumsuz etki yapabilecek kriterler oluşmaktadır.
Uçak değerleme ve helikopter değerleme çalışmalarında hava taşıtının bakım durumu ve hasar geçmişi Adil Piyasa Değeri’ni etkileyen en önemli kriterlerin başında gelmektedir.Bu sebeple hava aracı değerlemesinde, değerlemeye konu hava aracının bakım durumu ve operasyon geçmişi en çok üzerinde durulması ve detaylıca araştırılması gereken bölüm olarak bilinmektedir.
Hava aracının geçmişini öğrenmenin ilk yolu bakım ve uçuş kayıtlarını incelemektir. Bakım ve çuş kayıtları hava aracının değerini belirlemede en önemli kriterlerden biridir.Düzenli tutulmuş kayıtlar, hava aracını geçmişi konusunda şüpheye yer bırakmaz ve dolayısıyla değerini arttırır. Hava aracının bakım ve uçuş kayıtlarının eksik olması, düzenli tutulmamış olması uçuşa elverişliliğini etkileyeceği gibi, alıcı açısından da tercih edilebilirliğini azaltır. Ayrıca hava aracının geçmiş sahiplerinin öğrenilmesi, hangi tescil numaralarıyla nerelerde ne tür operasyonlar gerçekleştirdiğinin bilinmesi, ilerde karşılaşılabilecek olası tehlikelere karşı alıcıyı güvence altına alır.
TMSF, Tarkim Uçak Bakım Onarım ve Havacılık'a ait beş uçakla muhtelif makine, teçhizat, demirbaş, uçak bakım onarım malzemelerini satışa çıkardı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), yedi uçağı satışa çıkarırken uçakların toplam muhammen satış bedelleri ise 2 milyon 749 bin 293 TL. olarak belirledi.
Çorlu Havalimanı'nda açık alanda park halinde bulunan 1989 üretimli PIPER PA-28-236 model uçak 578 bin TL, 1978 üretimli Cessna 152 model uçak 173 bin 400 TL, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda yer alan 1980 üretimli l C172 model uçak 289 bin TL, 1977 Model FR172K model uçak 231 bin 200 TL, 1977 üretimli R1722615 model uçak da 289 bin TL muhammen bedellerle KDV hariç satışa çıkarıldı.
Beş uçağın toplam muhemmen bedeli 1 milyon 560 bin 600 TL olurken muhtelif makine, teçhizat, demirbaş ile uçak bakım onarım alet ve edavat malzemeleri ile bilgisayar kasaları ise 60 bin TL muhammen bedele satılacak. Tekirdağ Çorlu Havalimanı'ndaki uçaklar 10 Aralık 2018 tarihinde saat 14.00-17.00 arasında, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda bulunan üç adet uçak ile varlıklar ise 30 Aralık tarihinde saat 14.00-17.00 arasında havalimanı prosedürlerine uygun olarak mahallinde görülebileceği belirtildi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na değerleme ve satışı için Maliye Bakanlığı tarafından devredilen Hazine adına kayıtlı, Tekirdağ Çorlu Havalimanı'nda açık alanda park halinde bulunan iki adet eğitim uçağı da satılacak. Üretim yılı 2006 olan Cessna 172R model uçak 637 bin 835 TL, 2003 üretim yıllı Cessna 172R model uçak ise 550 bin 858 TL muhammen bedellerle KDV hariç satışa çıkarıldı.
İki ayrı satış ilanındaki yedi uçağın toplam muhammen bedelleri ise KDV hariç 2 milyon 749 bin 293 TL oldu. İki ayrı ilanla verilen uçaklar beş ve ikisi ayrı ayrı teklif alma yöntemi ile 14 Aralık saat 17.00'ye kadar alınacak teklif mektuplarının değerlendirilmesi sonucunda birden fazla teklif verildiği takdirde 17 Aralık tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun başvuru adresinde yapılacak açık artırmada satılacak.
Sektörel Haberler
- Yeni imar barışı geliyor mu?
- Dünyanın İlk Yüzer nükleer güç santrali
- Koronovirüs Emlak Satışlarına Etkisi
- Koronovirüs sebebiyle görülmemiş bir resesyon bekleniyor
- Finansal Kredibilitenizi makine değerlemesi ile arttırın
- Luks konut vergisi nedir, nasıl itiraz edilir
- Enerji sektörü Yerli ve Verimli Ekipman Üretimi
- Maden sahalarında yatırımlar hızlandı
- TMSF devredilen şirket sayısı 885
- Gayrimenkul Fonu kuruluyor
- OnurAir filosuna 6 uçak ekledi
- SOCARdan 18 milyar USD yatırım teşvik
- Kapasite Raporu nedir, nasıl başvurulur
- Makine kapasite hesaplama
- İmar barışı nedir, nasıl başvurulur
- İmar barışı süresi 6 ay uzatıldı
- Yatırım teşvik kapsamı makineler
- Yatırım teşvik alan firmalar
- Leasing Sektörü Yeni Yıl Hedefleri
- 2. el makine alımında yatırım teşvik
- 2018 SPK Gayrimenkul Degerleme Ücret Tarifesi Yayınlandı
- Makine degerleme Sektörü eylem planı açıklandı.
- Özelleştirmeye Enerji Dopingi
- Sat ve Geri Kirala Avantajları
- İflas Erteleme Leasingcileri Vurdu
- Ticari işletmelerde taşınır deger tespiti
- Leasing Sektörü Neler Bekliyor?
- Leasingciler Dogudan Vazgecmiyor
- Factoring Sirketleri Ayıplı Mallardan Sorumlu Degil
- Bankacılık Sektörü Fırsatlar
- Satılan Beş gayrimenkulden biri yabancıların
- Gemi sigorta ekspertizi olmayana yaptırım geliyor
- 1.2 milyar dolarlık RES yatırımı
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS