Gemi ekspertizi ve sigortasi olmayan teknelere yaptirim geliyor
Tekne ve Makine Sigortaları genel olarak ticari amaçla yük taşımacılığında kullanılan her türlü deniz aracının (tanker ekspertizi, kuru yük gemisi ekspertizi, dökme yük gemisi ekspertizi, deniz otobüsü ekspertizi, römorkör ekspertizi, yüzer vinç ekspertizi, yüzer havuz ekspertizi v.b.) denizde karşılaşacağı risklere karşı güvence sağlar.
Tekne ekspertiz ve gemi sigortası konularında 164 milyon yolcuya taşımacılık hizmeti veren deniz taşıma araçlarının yüzde 95'i sigortasız durmda olup Sadece Yunan Adaları, İstanbul ve İzmir şehir hatlarında çalışan vapurların gemi sigorta ekspertiz çalışması bulunmaktadır. Kronikleşen bu sorun yıllardır aşılmaya çalışılırken sigorta sorununun çözülememesi durumunda yaptırımlara başvurulacağını açıkladı.
Deniz turizm araçları, tekneler sigortası, taşımacılığa, denizlerdeki güvenlikten su araçlarının sorumluluk sigortalarına kadar birçok konuda erkspertiz çalışması gerekmektedir.
Teknelerin bayrak sorununa göre 6 bin civarı sahibi Türk yabancı bayraklı tekne var, bugün itibarıyla bin 500’ün üzerinde tekne Türk bayrağına geçmiş durumdadır. Gemi ekspertiz ve gemi sigortası konusunda Türk sahipli bütün teknelerin Türk bayrağına geçişi fırsat tanımlanmıştır. Bu fırsattan yararlanmayıp yabancı bayraklı tekne kullanmaya devam edenlere birtakım yaptırımların geleceği 12 ve üzeri yolcu taşıyan tekneler gemi sigorta ekspertizi ve gemi değerlemesi yaptırmadan limandan çıkamayacak. 12 yılcu altı teknelerdedetekne ve gemi sigırta ekspertiz çalışmasının yapılmasının zorunlu hale getirilmesi planlanmaktadır. Türkiye'de deniz turizm deni araçlarının anlık yolcu kapasitesinin 105 bin yıllık ise 3,5 milyon olduğunu ve yasal olarak burada taşınan yolcuların insan kabul edilmediğini söyledi. Türk Ticaret Kanunu'na göre deniz araçlarının tonajı 300 groston ve üzerinde olması veya 12'nin üzerinde yolcu taşıması durumunda P&I (Su araçları Sorumluluk Sigortası) kullanımının zorunlu olup, turizm alanında araçlara istisna tanındığını ve kullanılan araçların güvenli olmadığını bilgisine ulaşılmıştır.
Gemi Sigorta primleri ve ekspetiz ücretleri çok düşük olmasına rağmen Türkiye'de toplam deniz aracı sayısına bakıldığında toplam P&I sigortalı deniz aracı sayısının yüzde 5 oranında kalmakta, turist ve yolcu taşımacılığı yapan tekne, yat ve vapurların sigorta pirim bedellerinin bin dolar ile 3 bin dolar arasında değiştiğini ve otobüslerin sigorta pirim bedellerinden daha düşük olduğunu, teminatların ise 5 milyon dolardan 1 milyar dolara kadar çıkabilmektedir. Tekne ekspertiz yapılarak sigorta yapaılacak olan deniz araçlarının kontrol edilmesi ve gerekli güvenli önlemlerinin alınarakı ve deniz araçlaında bazı iyileştirmeler yapılması sağlanmaktadır. Aksi halde sigorta teminat sözleşme imzalanmamamktadır. İDO'ya vapurların iskelelere bağlanması zorunluğunu getirilmiştir. Bunun yanında ek personel ve kaymaz zemin gibi bazı şartlar koyulmaktadır.
Yılda yaklaşık yarım milyon yabancı uyruklu yolcunun taşındığı Türk kara sularında sadece yolcu güvenliği değil çevre kirliliği de alarm vermektedir. Türkiye'de 160 adet kaldırılmamış enkaz gemi, 50 adet ise sigorta teminatı olmayan icra edilmiş 'hayalet gemi' olarak nitelendirilen batmaya mahkum gemi bulunuyor. Bu gemilerin gemi ekspertiz çalışmaları yapılarak deniz taşıtı teminat, gemi tekne sigortası ekspertiz çalışması yapılarak çevreye verdiği zararın kamuya maliyeti 100 milyonlarca lirayı bulan maliyetlerin aşağıya çekilmesi gerekmektedir.
Yat Sigortası ve yat ekspertizi ile yatların yalnızca denizde değil, iç sularda, limanda seyir esnasında, marinada, rıhtımda, yatma mahallinde, çekek yerinde, dubaya bağlı ya da kızakta iken, deneme seferlerinde, tehlikede olan başka bir tekneyi çekerken, çekek yerine çekilirken veya denize indirilirken, sahilde ve depoda, sökme, montaj, normal ya da olağanüstü bakım esnasında da güvence altına alınır.
Tekne İnşaat Sigortaları; yeni inşa edilmekte olan veya tadilat gören tekneleri, gemi yapımcısının sorumluluğu altındayken gerçekleşebilecek risklere karşı, inşaatın başlangıcından suya indirilip yüzdürülmesine kadar geçen süre içerisinde güvence altına alır.
Deniz, ırmak, göllerin veya diğer sefer yapılabilir suların tehlikeleri, Yangın, patlama (infilak), Geminin dışındaki kişiler tarafından zor kullanılarak yapılan hırsızlık, Denize mal atılması, Korsanlık, Kara taşıtları, rıhtım veya liman düzen veya donanımı ile temas, Deprem, yanardağ püskürmesi veya yıldırım, Yük veya yakıtın yüklenmesi, boşaltılması ya da yer değiştirmesi sırasında olan kazalar, Kazanların patlaması, şaftların kırılması veya makine ya da teknedeki herhangi bir gizli kusur, Kaptanın, gemi zabitlerinin, gemi adamlarının ya da kılavuzların ihmali, Burada sigortalı olmamaları koşulu ile onarımcılar ya da gemi kiracılarının ihmali, Kaptan, gemi zabitleri veya gemi adamlarının barataryası, Hava taşıtları, helikopter veya benzer nesnelerle ya da bunlardan düşen şeylerle temas konularında sigorta teminatları verilmektedir.
Sektörel Haberler
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS