Kapasite raporu nedir

Kapasite raporu nedir sorunun cevabı olarak Kapasite bir firmanın, tesisin veya fabrikanın mevcut makine parkı değerlemesi ve işgücüyle, bir sene zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belge ve degerleme raporu olarak iffade edilebilir. Kapasite raporu genel olarak 2 yıl geçerlilik süresine sahiptir.

Kapasite raporu nerelerde kullanılır sorunun cevabı olarak Kapasite raporları hazırlanmasının amaçlarından biri başta ülkenin toplam üretim gücünü tespit etmek üzere ekonomik ve stratejik plan ile birlikte ve programlara ışık tutmak amacıyla sanayi bilgi sistemini oluşturmak, firmalar için sanayi sicil belgesi almak, yatırım teşvik, tahsis, yurtiçi ve yurtdışı ihaleler ile bazı belgelerin alınması, temin edilmesi vb. işlemlerde kullanılmak amacıyla kapasite raporu düzenlenmektedir. Başlıca Kapasite raporu kullanım alanları:

Firmaların ürettikleri mallarda Kota başvurularında kapasite raporu kullanımı

Firmanın veya tesisin Sanayi sicil kaydı işlemlerinde kapasite raporu kullanımı

Çeşitli kurum ve kuruluşların ihalelerine katılımlarda kapasite raporu kullanımı

Yatırım Teşvik Belgesi başvuru aşamasında kapasite raporu kullanımı

İmalatçı Belgesi alım başvurularında kapasite raporu kullanımı

Sanayici-ihracatçılara tanınan haklardan yararlanmada kapasite raporu kullanımı

Bazı üretim girdilerini indirimli tarifeden temin etmek amacıyla başvuru sırasında kapasite raporu kullanımı

Sanayicilere verilen tahsislerden yararlanma amacı ile kapasite raporu kullanımı

Kamunun muhtelif amaçlı incelemelerinde kapasite raporu kullanımı

Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katılım amacıyla kapasite raporu kullanımı

Yurtiçi ve yurtdışı kredi temin işlemlerinde kapasite raporu kullanımı

Vergi incelemelerinde kullanılmakta kapasite raporu kullanımı

Dahilde İşleme İzin Belgesi alımlarında kapasite raporu kullanımı

Geçici Kabul İzin Belgesi müracaatlarında ve bu belgelerin kapsamındaki taahhütlerin kapatılması aşamasında kapasite raporu kullanılmaktadır.

Kapasite raporu nasıl alınır sorusu sürekli olarak kaşımıza çıkan bir soru olmakla birlikte öncelikli olarak kapasite raporu almak isteyen firmanın bağlı olduğu Sanayi Odalarına kaydolarak sanayi kuruluşu niteliği kazanan özel veya tüzel kişiliklerin irtibat bilgilerini, üretim konularını ve yıllık üretim kapasitelerini, tesis üretim teknolojilerini, makine parkını, kullandıkları hammaddeleri, sermaye ve istihdam bilgilerini ve benzeri konuları içeren, kuruluşun kimlik kartı niteliğindeki kapasite raporlarını Sanayi Odası organizasyon yapısı içerisinde, Üyelik İşlemleri ve Kapasite şubesi tarafından düzenlenmektedir.Kapasite raporu başvuru yapması gerekli firmalar aşağıda belirtilmiştir.

Kapasite Raporu hazırlanması gerekli olan sektörler: • Gıda imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • İplik imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Dokuma imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Örme imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Konfeksiyon imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Boya, Apre ve Emprime imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Jüt ve Amyant imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Halı ve Hasır imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Döküm imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Madeni Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Soğuk ve Sıcak Halde Muhtelif Telden Mamul Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Çeşitli Metal imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Montaj ve Tamir, Bakır Atölyeleri • Elektrik Malzemesi İmali, Elektrik Cihazları Montaj, Tamir Atölyeleri • Kaplama imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Sıhhi ve Fenni Tesisatçılar • Ağaç Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Toprak Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Taş Ocakları ve Maden İstihracı imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Cam ve Porselen imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Kağıt ve Mukavva Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Baskı ve Cilt imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Kimya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Sabun ve Temizlik Malzemeleri imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Plastik Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Kauçuk Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Deri Eşya imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Film ve Fotoğraf imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Protez ve Ortopedi imalat Sektörü ekspertiz değerlemesi • Muhtelif İnşaat Taahhüt İşleri • Deri Tuzlama ve Asorti İşleri olarak ifade edilmektedir.

Kapasite raporu hazırlanması aşamasında, kapasite raporlarında yer alan ürünler ile makine ve tüketim kalemleri TÜİK ve TOBB tarafından belirlenmiş kodlama sınıflamasına göre kodlanmaktadır. Bu sebeple ürünlerin kodlanmasında PRODTR 2010 sitemi kodlaması, makine ve tüketim kalemlerinin kodlanmasında ise CPA 2008 sınıflama sistemi kullanılmakta olduğu ifade edilmektedir.

Kapasite raporu nasil hazirlanir

Kapasite Şubesi tarafından görevlendirilmiş olan makine değerleme ekspertiz uzmanları ile tesiste yapılan saha incelemesi ve gerekli belgelerin değerlendirilmesi sonucunda düzenlenen kapasite raporları, prosedür gereğince Odalarca elektronik ortamda hazırlandıktan sonra firmanın bağlı olduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (T.O.B.B) onayını almak zorundadır.Kapasite raporlarının yanıltıcı veya haksız rekabete neden olabilecek bilgiler içermemesi büyük önem taşıdığından, hesaplamalarda önceden belirlenmiş olan UFRS kriterleri ve hesaplama yöntemleri kullanılmaktadır.

Kapasite raporlarının tanziminde Birlikçe yayınlanan "Kapasite Esasları" kitabında belirtilen esaslar ile Birlikçe yayınlanacak genelgelerde tespit edilen kapasite raporu hazırlama kapasite raporu hazırlama prensipleri, kapasite raporu hazırlama standartları, kapasite raporu hazırlama tarif ve kapasite raporu hazırlama kriterlerine riayet edilmesi şarttır.

Kısmen veya tamamen kiralanmış makina ve tesisat için kira mukavelesinde belirtilen kira başlangıç ve bitiş tarihleri ile kimden veya hangi firmadan kiralandığı makine değerlemesi eksperi heyetince tesbit edilir. Raporun makina ve tesisatın yazıldığı tablonun altına bu bilgi yazılır. Kira mukavelelerinin odalarda muhafaza edilmesi, Birliğe gönderilmemesi gerekir.

Makina ve tesisatın kira antlaşması bir yıldan az olmayacaktır. Kira müddeti bir yıldan fazla üç yıldan az ise geçerlilik süresi kira mukavelesinin bitiş tarihi olacaktır. Kapasite raporlarının bir yıldan az bir geçerlilik süresiyle onaylanmaması esastır. Raporun düzenlenmesi ve onaylanması sırasındaki makul zaman kaybı dikkate alınarak bir yıldan az bir süre ile onaylanabilir. Ancak bu konudaki nihai karar birliğe aittir.

Makina ve tesisatın kira süresi üç yıldan fazla ise kapasite raporunun Birlikçe onayından itibaren üç yıllık geçerlilik süresi verilir.

Arazi ve/veya bina kiralık ise bu durum geçerlilik süresini etkilemez. Böyle durumlarda kapasite raporunun "Sermaye Kıymetler Durumu" tablosunda kiralık olan taşınmazlarla ilgili değer yazılmaz.

Makina ve tesisat için "Finansal Kiralama (Leasing)" yapılmış ise aşağıda belirtilmiş olan finansal kiralama işlemleri yapılır. Kiralama yoluyla edinilen makine parkında bulunan makineleri ile iligili olarak;

- Leasing harici kiralamalarda en az 1 yıl üzerinden düzenlenen kira sözleşmesi, makinaların faturaları ve sözleşmeye istinaden yapılan ödemelere ait makbuzların fotokopileri,

- Leasing yoluyla kiralamalarda noter onaylı ve yevmiye no'lu Leasing sözleşmesi ile birlikte makina proforma faturası ve tarihli ödeme planı ibrazı,

- Yurtdışından giriş yapan makine parkında;

- Gümrük Giriş Beyannamesi, Gümrük Vezne Alındısı ve Fatura ibrazı zorunludur. Vergi Mevzuatı gereği fatura yerine ibraz edilen gider makbuzu, taahütname v.b. gibi belgeler kabul edilmeyecektir .

KAPASITE RAPORU ICIN ISTENEN BELGELER

– Kapasite raporu Başvuru Dilekçesi

– Odadan temin edilen ve firma tarafından doldurulan Kapasite Raporu Başvuru Formu

– Kapasite Raporunu ilk defa çıkartacak olan firmaların Makinalara ait Fatura fotokopileri. Daha önce kapasite raporu çıkartılmış ise makina parkına ilave edilen makinaların fatura fotokopileri (fatura fotokopilerinin makinaların müracaat formuna yazılan sıraya göre derlenmesi ve faturası bulunmayan makinaların yazılmaması gerekmektedir.)

– Finansal Kiralama yolu ile alınan makinalar mevcut ise söz konusu makinalara ait Leasing Sözleşmesi fotokopileri

– Kiralık olan makinalar için kira sözleşmesinin fotokopisi ve kiraya verenin sahiplik belgesi fotokopisi (sözleşmenin noter tasdikli olması gereklidir.)

– Son ayın SSK Prim Bildirgesi ve Tahakkuk fişi fotokopileri

– İmalat yapılan adresin Ticaret Sicil Memeurluğunca tescil edilmiş olması gerekmektedir.

Yukarıda sayılan belgelerin dosya halinde Sanayi Servis Müdürlüğüne getirilerek başvurunun yapılması gerekmektedir.

Resim Galerisi

makine makina degerleme gayrimenkulu ile birlikte tesis degerleme tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme helikopter ucak degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
GSM 2: +90 530 408 34 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

Kapasite raporu nedir, kapasite raporu nasıl hazırlanır, kapasite raporu nerelerde kullanılır,kapasite raporu hesaplama kriterleri,kapasite raporunu kim hazırlar,tobb kapasite raporu,kapasite raporu kaç günde çıkar,kapasite raporu onaylı suret talep dilekçesi,kapasite raporu nerelerde kullanılır,kapasite raporu süresi geçerse cezası, kapasite raporu faydaları konusunda hizmet vermektedir. konusunda hizmet vermektedir.