>

DEGERLİ EMLAK VERGISI NEDIR, NASIL ITIRAZ EDILIR

Bu yazımızda Değerli Konut Vergisi nedir? Bu vergiye kimler tabidir? değerli konut vergisi nasıl hesaplanır ve değerli emlak vergisine nasıl itiraz edilir, süreç nasıl işler? gibi sorulara cevap vermeye çaışacağız. >p> Değerli konut vergisi ile Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlar değerli konut vergisine tabi kılınmakta, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce yapılan veya yaptırılan değerleme sonucu belirlenen değeri beş milyon Türk Lirası’nın altında olan mesken nitelikli taşınmazlar ise bu vergiden istisna kılınmaktadır.

TKGM tarafından yapılan veya yaptırılan değerleme sonucu değeri beş milyondan yukarı olan konutlar, TKGM’nin web sayfasında ilan olunacak ve ayrıca ilgilisine tebligat yapılacaktır. Bu tebligattan itibaren 15 gün içinde değere itiraz edilmezse veya itiraz 15 gün içerisinde incelenip de reddedilirse değer kesinleşecek ve konut bu verginin konusuna girecektir.

Değerli konut vergisinin oranı ise Kanun Teklifinde şu şekilde belirlenmiştir.

Konut Vergisi’ne tabii meskenin değeri vergi oranı


5.000.000 TL ile 7.500.000 TL arası olanlar Binde 3
7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arası olanlar Binde 6
10.000.001 TL’yi aşanlar Binde 10

Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında mesken niteliğindeki taşınmazın toplam değerine bakılacaktır. Paylı mülkiyette paydaşlar vergiyi hisseleri oranında öderken elbirliği mülkiyetinde vergi müteselsilen sorumlu olarak ödenecektir.Verginin mükellefi, söz konusu taşınmazı maliki, varsa intifa hakkı sahibi, ikisi de yoksa malik gibi tasarruf edenidir.

Mükellefler, anılan Genel Müdürlüğün veya belediyenin belirlediği değerin 5 milyon liralık sınırı aşması halinde, izleyen yılın 20 Şubat akşamına kadar vergi dairesine beyanname verecekler ve çıkan vergiyi şubat ve ağustos aylarında olmak üzere iki taksitte ödeyeceklerdir. Dolayısıyla bu vergi beyana dayalı vergi olacaktır. Sınırı geçtiniz mi her yıl beyanname vermek gerekecektir.

Örnek vermek gereki ise İstanbul’da emlak vergisi değeri 5 milyon lira olan bir kişi, hesaplandığında 10.000 lira emlak vergisi, 15.000 lira değerli konut vergisi ödeyecektir.

DEGERLİ EMLAK VERGISI ITIRAZ SURESI

www.tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr sitesinde TC kimlik numarası girilerek bir konut ile ilgili değerleme raporu veya degerleme bedeli varsa görülebilmektedir. Bu siteye girmek tebellüğ etmek anlamına gelmemekte, Kanun hem internet sitesinde ilan edilir, hem de ilgilisine ayrıca tebliğ edilmelidir. Bu sebeple Gerçek kişiye tebligat, Tebligat Kanunu’na göre ya elden yapılmalı ya da kişinin e- Tebligat sistemi varsa, UETS gibi, sistem üzerinden tebligat yapılmalıdır.Dolayısıyla itiraz için 15 günlük süre tebligattan itibaren başlayacaktır.

DEGERLİ EMLAK VERGISI ITIRAZ DILEKCESINDE NE OLMALI

Tebligattan itibaren itiraz dilekçesi yazılarak 15 gün içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne verilmelidir.

Değer bildirimi değerleme raporu ile birlikte yapılırsa; Konut değerleme raporuna ek olarak değerleme raporunda ele alınan hususların iktisadi, ticari ve teknik icaplara neden uygun olmadığı, rapor içeriğine neden katılınmadığına ilişkin idari itiraz yazılı biçimde yapılmalıdır.

Değer bildirimi değerleme raporu olmaksızın yapılırsa Bu durumda, genel ifadelerle değerin neden gerçeği yansıtmadığını ifade eden bir dilekçe ile itiraz yapılmalıdır. Temel gerekçe, idari işlemin yapılış usulündeki eksiklikler, yazılılık esaslarına uyulmaması, gerekçenin tebliğ edilmemiş olması, takdir hakkının kullanımı açısından itiraz kurgusu yapılabilir.

Her iki şekilde de, değerlemenin ve tespit edilen birim değerin neden doğru olmadığı her maddi olay özelinde ayrıca ele alınmalıdır.

Değerli emlak vergisi itiraz dilekçesi ekinde:

SPK onaylı bir gayrimenkul değerleme uzmanına yaptırılacak değerleme

Yakın zamanda oluşan emsal bir satışın bedeli.

Emsali konutların satış ilanlarında talep edilen bedel.

Yakın zamanda almışsanız konutun alım bedeli.

Edinebiliyorsanız emsal konutlar için yapılmış değerleme raporları,

Kredi kullanıldı ve temin edilebiliyor ise bankanın değerleme raporu,

Sigorta şirketince belirlenen değerleme raporu,

DEGERLİ EMLAK VERGISI KESINLESMESI

İtirazdan sonraki 15 günlük sürede bu itirazın TKGM tarafından sonuçlandırılması gerekiyor. İdarenin cevabı itiraz eden konut sahibine tekrar tebliğ edildiğinde, Yasaya göre, degerli emlak vergisi kesinleşmektedir. Yasada bahsi geçen sürelerin geçmesiyle yani 15 gün içinde itiraz edilmez veya yapılan itiraza ret cevabı üzerine DKV ne esas olacak konut değerinin vergiye tabi ekonomik-rakamsal değer/baz/matrah olacaktır. Tebligatı alır almaz 15 gün içinde açılmış olması en güvenli yol gibi görünmektedir. İtiraz yapıldı ise itirazın reddi kararının tebliği üzerine de 30 gün içinde dava açılması yerinde olacaktır.

Değer bildiriminin tebliğinden itibaren 30 gün içinde itirazın sonucunu beklemeksizin, rapor ile ilgili olarak idari yargıda dava açması yoluna gidilebilir.

İhtirazi kayıtla beyan ederek dava açtığınızda tarhedilen vergi ödenmek zorundadır.Yani Dava açmak ödemeyi durdurmaz.

Bir kez kesinleşecek matrah her yıl otomatik olarak yeniden değerleme oranında artarak kullanılacak. Bu nedenle bu konunun yargıya götürülmesi oldukça önemli.

Emlak Vergisi rayiç bedel üzerinden alınmaktadır. Özet olarak Bir başka vergi için belirlenen ve rayiç bedeli olduğu ifade edilen bu bedel çok büyük bir ihtimalle emlak vergisi için de kullanılacaktır. Bu ebeple amlak vergisinde de artış olacaktır.

Makine Degerlemesi

ornek degerleme calismalari enerji tesisi degerlemesi tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme imar barisi degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
GSM 2: +90 530 408 34 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

degerli konut vergisi itiraz,degerli konut vergisi nedir,degerli konut vergisi hesaplama, lüks konut vergisi, ek emlak vergisi, degerli emlak vergisi, degerli konut vergisine nasıl itiraz edilir, degerli konut vergisi itiraz, degerli emlak itiraz dilekcesi
Yandex.Metrica . .fsc