HELIKOPTER DEGERLEME EKSPERTİZ
Helikopter degerleme raporu ve hertürlü hava taşıtı değerleme raporu hazırlama aşamasında çalışan helikopter eksperlerinin öncelikle değerleme kavramına vakıf olmaları önem arz etmektedir. Bu konuda uzman olan spk lisanslı makine yüksek mühendislerinin aşağıda belirtilmiş olan çalışmaları yaparak helikopter değerleme raporu hazırlamaları beklenmektedir. Helikopter alım-satım işlemlerinde, banka kredilendirme veya sigortalandırma aşamalarında üzerine durulması gereken en önemli nokta ekspertize konu olan helikopterin alanında uzman, bağımsız bir kuruluş tarafından ekspertiz görüşünün alınması olmalıdır.
Helikopter degerlemesi
Helikopter değerleme Değer Tespiti; Konusunda uzman ve yetkin uzmanların hazırladığı raporlar en kısa sürede tarafınıza sunulmaktadır. Helikopter değerlemesi uçuş tecrübesine sahip pilotlar tarafında sörveyör hizmeti ile birlikte SPK lisanslı makine yüksek mühendisi tarafından kontrol edilmekte ve helikopter değerleme raporu hazırlanarak tarafınıza sunulmaktadır
Helikopter değerlemesi ve uçak değerlemesi arasında farklar bulunmaktadır. En önemli farkalardan biri olarak İniş için uçak gibi büyük bir alana ihtiyaç duymayan helikopter çok fazla kullanım alanına sahip olmakta en zor arazi şartlarında bile arama helikopteri, kurtarma helikopteri ve nakil helikopteri amacı için kullanılmaktadır. Bu avantajın dışında, helikopterin uçağa gore dezavantajı olarak yüksek irtifada ve yüksek hızda uçamamalarıdır. Bu avantaj ve dezavantajlar helikopter tasarımlarının karar mekanizmaları, gelişen teknolojiyle bir yol haritası çizmektedir.Ortalama bir helikopter görünüşte, gövde üstünde yer alan ana pervane, arka kuyruk bölümünde yer alan küçük bir pervaneden oluşmaktadır. Helikopter üretiminde kullanılan metaller olarak genel olarak alüminyum alaşımlar tercih edilmektedir. Bunun en önemli sebebi ise diğer metallere göre oldukça hafif olmaları ve alaşımın ısıl işlemlerle değiştirilebilerek ve dayanımı daha yüksek bir alaşım elde edilebilen kompozit malzemelere dnüştürülebilmeleridir.Alüminyum kompozit esaslı imal edilen helikopterlerin yanı sıra, diğer hava araçlarında olduğu gibi, ağırlıklı olarak kompozit malzemelerin kullanılmasıyla, çeşitli matris ve takviye elemanlarına sahip olan kompozit malzemeler kullanılarak üretilen helikopterler de bulunmaktadır. Bunun sebebi ise, çelik ve alüminyum gibi yaygın kullanılan geleneksel metal-metal alaşımları ile karşılaştırıldığı zaman, kompozit malzemeler, uzun ömrü olan, hafif, korozyona karşı dayanıklı olan üstün özellikleri nedeniyle ön plana çıkmıştır. Bunun dışında istenen yönde iyi mukavemet özellikleri elde edilmesi, sahip oldukları ısıl genleşme özellikleri aynı zamanda boyutlarını yüksek oranda koruyabilmeleri de diğer önemli özelliklerindendir.
Türkiye’de özel şirketlere ait ortalama 30 civarında helikopter bulunmaktadır. Bunların dışında, Sağlık Bakanlığı tarafından kiralanan 19 ambulans helikopter değerlemeside yapılmaktadır. Devlet Hava Meydanları ile Orman Bakanlığı filolarındaysa 27 helikopter envanter olarak bulunuyor.
Özel helikopteri olan şirketler alfabetik sıra ile : Ağaoğlu, As Havacılık, Baktrans, Beyaz Havacılık, Cömertoğlu, Eczacıbaşı, Garanti Bankası, Gemlik Gübre Havacılık, Güneydoğu Havacılık, Hattat, İcdaş Big Air, İstanbul Ulaşım, Kaan Air, Kervansaray, Koçoğlu Skyline, Konuralp Mütehaitlik, Körfez Havacılık, Omsan, Red Star, Sancak, Sarp Havacılık, Setair, Sönmez, Sportif Havacılık, Sütaş, Uray Hava Orkun, Ünver, Yaşar, Yazıcı, Zorlu Air.
Özel şirketlerin kullandığı sivil havacılık envanterlerinde ağırlıklı olarak AgustaWestland, Bell, Enstrom, Eurocopter ve Sikorsky marka helikopterlerinin faal olarak kullanılmaktadıri Fiyatlar modellerin ve markaların yanı sıra teknik özelliklere ve donanım farklılıklarına göre 800 bin Euro dan 14 milyon Euro’ya kadar çıkabilmektedir.
Örnek olarak VIP kategorilerdeki helikopterlerin teknik özellikleri ve donanım farklılıklarına göre fiyatları da yaklaşık olarak şöyle;
Sikorsky S-76 C hellikopter degerlemesi: Maksimum hızı saatte 287 kilometre. Menzili 832 kilometre. Fiyatı yaklaşık 4 milyon 250 bin dolar.
AgustaWestland AW139 helikopter degerlemesi: Maksimum sürati saatte 306 kilometre. Menzili 573 kilometre. Fiyatı yaklaşık 13 milyon 500 bin Euro.
AgustaWestland AW 109 grand-new SP helikopter degerlemesi: Maksimum hızı 290 kilometre. Menzili 424 kilometre. Fiyatı 6 milyon Euro
Leonardo AW139, Sikorsky S-76D gibi modellerin fiyatları, 13-14 milyon dolardan başlıyor. Donanımına göre fiyat daha da yukarı çıkıyor. Çok kalabalık seyahat etm Airbus Helicopters EC135, Bell 429 ve 407, Leonardo A109 gibi modeller tercih edebilirler. Yüksek hızlı bu helikopterlerin fiyatları da 3 ila 8 milyon dolar arasında.
Helikopter değerlemesinde en önemli özelliklerden bazıları yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimlerinin değerlemesidir. Genel Maksat Helikopterlerinde geliştirilen alt sistemlerinde de kullanılacak olması beraberinde arttırılacak faydalı yük, modern aviyonik sistemler ve düşürülmüş lojistik maliyetiyle yüksek performansa sahip olması sağlanmaktadır.
Helikopterin motoru, pervaneleri genellikle kompozit malzemelrden imal edilmekte dönmesi için istenen gücü motor sağlamaktadır. Pervaneler hava içinde hareket eder ve üst yüzeylerinde alçak basınç, alt yüzeylerinde de yüksek basınç oluşturarak bu basınç farkı da taşıma kuvvetini meydana getirir. helikopterin kanat yapısı, uçağın kanat yapısıyla benzerlik göstermektedir. Fakat arada küçük bir fark bulunmaktadır. Helikopter kanatları yüksek hızlara çıkmak zorunda oldukları için, az sürtünmeye maruz kalması amacıyla kanat yapıları daha ince olmaktadır.
Yüksek basınç ve alçak basınç olayının temelinde Bernoulli Prensibi yatmaktadır. Bernoulli’ye göre akışkanlar bir cismi aşarken, cismin her bölümünün başından sonuna aynı sürede ulaşırlar. Yani kanat örneğimize baktığımızda üst bölümde gidilen yol, alt bölümdeki yola göre daha uzundur. Üst kısımda hız daha yüksek olacaktır. Bu bilgiler ışığında Bernoulli Prensibi’ne göre üst bölümde hız yüksek olacağından basınç düşük, alt bölümde ise hız düşük olacağından basınç yüksek bir hal alacak ve helikopterimiz yükselme işlemine başlayabilecektir. Ama helikopter ağırlığı pervanede oluşan taşıma kuvvetine dolayısıyla aerodinamik kuvvete eşit olduğu zaman helikopter havada asılı kalabilecektir. Pervane kollarına pal denir. Paller açılı olarak konumlanmış ve uçak kanadının bir benzeri şeklindedir. Helikopter iki palden oluşur. Bunlar birbirine zıt yönde eğimli olarak konulmakta olup kalkış anında pilot, palleri zıt yönde ve en yüksek açıyla eğer. Bu sayede de yere en yüksek hava basıncı uygulanır. Motor devri yükseldikçe helikopter de yükselmeye başlar.
Helikopterlerde bulunan motor sayesinde pervaneler döner. Buna zıt olarak gövde bu yöne ters bir şekilde dönmek ister. Bunu engellemek amacıyla arka bölüme, ana motorun 6’da 1’i büyüklüğünde bir pervane eklenmiştir. Bu pervane, ana motordan 6 kat daha hızlı döner ve helikopterin dengesini bu sayede sağlamış olur.
Dünyanın en büyük helikopterleri olarak bakıldığında Alanlarında tartışmasız çok büyük kolaylıklar sağlayan helikopterler.Amerika yapımı Sikorsky H-92 Superhawk tipi helikopter var. Askeri sivil kullanımı olan helikopter ilk uçuşunu 1998 yılında yaptı. 4 personel ile kullanılan helikopter kullanım özelliğine bağlı olarak ortalama 19 kişi taşıyabiliyor. Helikoptere 2 adet General Electric GE CT7-8A Turboshaft motor güç veriyor. Ağırlığı 7800 kg olan helikopterin maksimum kalkış ağırlığı 12.900 kg, harici yük taşıma kapasitesi ise 4900 kg. Saatte ortalama 280 kilometre hıza çıkabilen helikopterin maksimum hızı 360 km. Helikopterin değeri yine kullanım alanında göre değişmekle birlikte ortalama 30 milyon dolar civarında. Yaklaşık 1000 km menzili olan helikopterin servis tavanı irtifası ise 4570 mt.
Sektörel Haberler
- Kapasite Raporu nedir, nasıl başvurulur
- Makine kapasite hesaplama
- İmar barışı nedir, nasıl başvurulur
- İmar barışı süresi 6 ay uzatıldı
- Yatırım teşvik kapsamı makineler
- Yatırım teşvik alan firmalar
- Leasing Sektörü Yeni Yıl Hedefleri
- 2. el makine alımında yatırım teşvik
- 2018 SPK Gayrimenkul Degerleme Ücret Tarifesi Yayınlandı
- Makine degerleme Sektörü eylem planı açıklandı.
- Özelleştirmeye Enerji Dopingi
- Sat ve Geri Kirala Avantajları
- İflas Erteleme Leasingcileri Vurdu
- Ticari işletmelerde taşınır deger tespiti
- Leasing Sektörü Neler Bekliyor?
- Leasingciler Dogudan Vazgecmiyor
- Factoring Sirketleri Ayıplı Mallardan Sorumlu Degil
- Bankacılık Sektörü Fırsatlar
- Satılan Beş gayrimenkulden biri yabancıların
- Gemi sigorta ekspertizi olmayana yaptırım geliyor
- 1.2 milyar dolarlık RES yatırımı
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS