imar barisi nedir
İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunlarının çözülmesidir. Yapılan yasal düzenleme ile ülkemizde imar barışını sağlamak maksadı hedeflemiştir. Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır.
Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yolaçmaktadır. Ayrıca belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini bir çok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir.
Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir.
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır.
İmar Barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Önemli bir konu olarak Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilecektir.
Sadece Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışındadır. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez.
İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra aşağıdaki koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecektir Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında, yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekmektedir. Bu durumda, daha önce yapı kayıt belgesi bedeli olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecektir.Bu işlemlerin sonucunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecektir.Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecektir.
Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecektir. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabileceklerdir.
İmar Barışı’ndan faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir. Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacaktır. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklardır.
İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.
imar barisi nasil basvurulur
İMAR BARIŞI BAŞVURUSU yapılması konusunda izlenmesi gereken yollar adım adım anlatılmıştır.
1. İmar barışına başvuru yapılması
2. Binanız için tüm resmi incelemelerin yapılıp; imar barışı başvuru kapsamının doğru bir şekilde belirlenmesi
3. İmar barışı için binada gerekli tüm teknik testlerin yapılması
4. İmar barışı için bakanlığa gerekliği bilgilerin beyan edilmesi
5. imar barışı için yapı kayıt bedelinin hesaplanıp, ödemenin yapılması
6.Bakanlık onaylı yapı kayıt belgesinin çıkarılması
7. Resmi kurumlara imar barışından yararlandığınızın bildirilmesi
8. İskanlı tapu için bina projesinin hazırlanması
9. Bina zemin tespit tutanağının Kadastro Müdürlüğü'ne onaylatılması, belediyeden ‘İskan Olur' yazısının alınması
10. İmar barışı dosyasının tapuya teslim edilmesi
11. İskanlı tapu bedelinin hesaplanıp ödemenin yapılması
12. İskanlı yeni tapuların çıkarılması
Ayrıca birden fazla dairenin olduğu iskansız; arsa tapulu veya kat irtifaklı binalarda tek tek başvuru yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Çatalkaya, hak sahiplerinin binanın tamamı için başvurması gerektiğini belirtti.
imar barisi hesaplama örnek
İmar Barışı hesaplamada Hastaneler, fabrikalar, oteller ve imalathaneler gibi yerler için imar barışı hesaplaması değişti.
"Arsasının metrekare değeri 1000 lira, iskânlı alanı 36 bin metrekare ve iskâna aykırı alanı da 2 bin metrekare olan bir otelin, düzenleme öncesi hesabı sanki tümü kaçakmış gibi 36 bin metrekareyi de dahil ederek 38 bin metrekare üzerinden hesaplanıyordu. Bu tesisin barışmak için 8 milyon 300 bin lira yatırması gerekiyordu. Şimdi ise 436 bin lira ödemesi yeterli olacak.". İmar barışı hesaplama örnek tabloları aşağıda bulunmaktadır.
Uzmanlar, 500 civarında büyük turizm tesisi bulunduğunu, bunların ortalama 400 bin lira ödeyecekleri varsayımı altında, na toplamda 200 milyon lira katkı yapacaklarını hesapladılar. İrili ufaklı 11 bin turizm tesisinin yüzde 99'unun mutlaka iskâna aykırı durumları olduğunu belirten uzmanlar, otellerin bazılarının çamaşırhaneyi dükkan, bazılarının çalışan yatakhanesini oda yaptığını dolayısıyla düzeltme sonrası küçüklerin de başvuru yağdıracağı tahmininde bulundular..
Yapı Kayıt Belgesi Usul ve Esasları Tebliği'nde yapılan değişiklikle, yapı kayıt belgesi bedelini fazla ödeyenlere de iade yolu açıldı. Buna göre fazla kısmın iadesi için yapının bulunduğu şehirde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın il müdürlüğüne başvuru yapılacak. Yapının müdürlükçe incelenmesinin ardından düzeltme formu doldurularak iade edilecek tutar belirlenecek. Düzeltme formu ve yapı sahibinin dilekçesi il defterdarlığına gönderilecek.
Tebliğde yapı kayıt belgesi bedelini eksik ödeyenlere de e-Devlet üzerinden düzeltme fırsatı getirildi. Ancak yapılan denetimde eksik tutarın ödenmemiş olduğunun tespiti halinde verilen yapı kayıt belgesi iptal edilecek, ödenen bedel iade edilmeyecek ve yalan beyanda bulunanlar hakkında savcılığa Türk Ceza Kanunu'nun kamu yetkilisine yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunulacak.
Kaçak güneş enerji santralleri başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekiyordu. Dün yapılan değişiklikle bu hüküm kaldırıldı. HES, RES, Rüzgâr, hidroelektrik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesislerinin tamamı dahil edildi.
İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için 1500 lira olarak belirlendi.
Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edildi. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemeyecek.
İmar barışı hesaplama örnek ile ilgili detayları sizler için araştırdık. İmar barışı için başvurular E-devlet üzerinden online olarak ya da bakanlık tarafından açıklanan lisanslı kurulular tarafından kabul edilecek.
Yaklaşık 13 milyon yapıyı ilgilendiren imar barışı müracaatları başladı. 8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar affı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Başvuruda bulunan kişiler 31 Aralık 2018 tarihine kadar kayıt bedellerini ödeyebilecek.
Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda ise yüzde 5 olarak yatırılacak. Tapuda yapılacak her işlem için (Cins değişikliği, kat mülkiyeti kurulması gibi) ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecek ve ödemeleri taksit yapılmayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan her yapı türü için ayrı hesaplama seçeneğinin bulunduğu imar barışı hesaplama aracı için tıklayınız.
YAPININ ARSA DEĞERİ NASIL HESAPLANACAK? Arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak. Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;
a) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/metrekare
b) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare
c) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1.000 TL/ metrekare
d) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1.600 TL/metrekare
e) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2.000 TL/metrekare
f) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.
İmar barışı hesaplama örnek: 200 METREKARE ÜZERİNDEKİ 4 KATLI KONUT
İstanbul Ümraniye İnkılap Mahallesi 29 Mayıs Caddesi'nde yer alan 200 metrekarelik arsa üzerinde 4 katlı ve tamamı konut olan toplam 300 metrekarelik bina için hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
Rayiç değeri: 420 TL
Yapının yaklaşık maliyeti: 300x1000= 300.000 TL
Arsa için emlak vergisi değeri: 200x420.47= 84.094 TL
Toplam bedel: 300.000 84.094= 384.094 TL
Yapı Kayıt Belgesi için ödenecek tutar: 384.094x0.03= 11.523 TL
İmar barışı hesaplama örnek: 100 METREKARE ÜZERİNDEKİ 2 KATLI KONUT
Ankara Altındağ Atıfbey Mahallesi Bereket Sokak'ta yer alan 100 metrekare arsa üzerinde 2 katlı ve tamamı konut olan toplam 125 metrekare bina için hesaplama şu şekilde yapılmıştır:
Rayiç değeri: 320 TL
Yapının yaklaşık maliyeti: 125x600= 75.000 TL
Arsa için emlak vergisi değeri: 100x320= 32.000 TL
Toplam bedel: 75.000 32.000= 107.000
Yapı kayıt belgesi için ödenecek tutar: 107.000x0.03= 3.210 TL
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar için daha önce alınmış olan yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşlar cezaları iptal edilecek, elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabilecek. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Arsası problemsiz her yapı kat mülkiyetine geçmiş olacak ve daha önce kredi çekilemeyen birçok taşınmaz krediye uygun hala gelecek. İmar barışı altında alınan yapı kayıt belgesi ile vatandaş kendisini devlete ve belediyeye karşı tanıtmış olacak, husumet son bulacak.
Hesaplama, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bilgilendirme amaçlı olarak açılan imar affı hesaplama robotu sayfası üzerinden online olarak yapılabilmekte. İmar Affı Hesaplama Aracında sıralanan 8 seçenekten biri seçilerek hesaplama yapılıyor. Bu seçenekler şu şekilde sıralanıyor:1- Yapının tamamı için başvuru (Tamamı konuttan oluşan yapı) halinde
2- Yapının tamamı için başvuru (Tamamı ticariden oluşan yapı) halinde
3- Yapının tamamı için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı) halinde
4- Konut bağımsız birim için başvuru (Tamamı konuttan oluşan yapı) halinde
5- Ticari bağımsız birim için başvuru (Tamamı ticariden oluşan yapı) halinde
6- Konut bağımsız birim için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı) halinde
7- Ticari bağımsız birim için başvuru (Konut+Ticari (karma) yapı) halinde
8- Güneş enerji santrali yapısında başvuruda bulunulması halinde
Yapı kayıt belgesi başvuru Doldurulacak kısımlar
1- Toplam konut alanı metrekare
2- Toplam ticari alan metrekare
3- Yapı sınıfı
4- Arsa alanı
5- Arsa birim bedeli TL/ metrekare
6- Toplam konut bağımsız bölüm sayısı /adet
7- Toplam ticari bağımsız bölüm sayısı/ adet
YAPI KAYIT BELGESİ HESAPLAMA ÖRNEĞİ
8 konut 2 ve iş yerinden meydana gelen bir yapıda, “Yapı Kayıt Belgesi” için ödenecek bedel hesabı şu şekildedir:
Toplam konut alanı metrekare: 800
Toplam ticari alan metrekare: 100
Yapı sınıfı: 3-7 katlı bina
Arsa alanı: 300
Arsa birim bedeli TL/ metrekare: 1.000
Toplam konut bağımsız bölüm sayısı /adet: 8
Toplam ticari bağımsız bölüm sayısı/ adet: 2
Sonuç olarak:
Yapı kayıt belgesi= 41.447,37 TL
Hesaplanan işyeri başına= 4.934,21 TL
Hesaplanan konut başına = 3.947,37 TL
Yatırım teşvik belgesi ile daha detaylı bilgi bulunmakta olup detayları diğer sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki makine techizatlar ile ilgili bazı kısıtlamalar bulunmakta olup detayları diğer sayfalarımızdan ulaşabilirsiniz.
Sektörel Haberler
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS