Hidroelektrik (HES) santrallerinin degerlemesi genellikle enerji santral projesinin finansmanı için Bankalar adına projenin teknik ve ticari yönleri ile risklerini içeren değerlendirme raporu hazırlanması olarak karsimiza çıkmaktadır. Bu noktada enerji santrallerinin degerlemesinde spk lisanlı makine yüksek mühendisleri res degerleme raporu hazırlanması salt makine parkının yapı maliyet hesabına göre degerleme analizi çıkarılması yeterli olmayıp,
Beklenen performans seviyesinin,
Enerji nakil hattı ve bağlantı görüşünün,
Proje kapsamındaki altyapı yatırımlarının maliyetlerinin,
İzinler, lisanslar, anlaşmalar ve diğer gerekli onayların,
Santralin elektrik piyasasındaki rekabetçiliğinin, yanısıra gelir yöntemi ile de santralin gelecekteki performansının ve yatırım dönüş süresinin hesaplanması gibi uzmanlık gerektiren birçok hususun gözden geçirilmesi ve yorumlanması gerekmektedir. Alanında uzman ekibimiz ve spk lisanslı makine yüksek mühendisi makine degerleme uzmanı kadromuz ile hes santrali değerleme raporu hazırlaması konusunda kurumunuza hizmet verebiliyor olmaktan mutluluk duyacağımızı paylaşmak isteriz.
Hidroelektrik (HES) santralleri değerlemesi : Günümüzde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan hidroelektrik enerjisi, enerji kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir. Hidroelektrik sistemlerde suyun akış enerjisinden ve potansiyel enerjisinden faydalanılır. Bu tür sistemlerde su yüksek bir yerden akıtılarak bir kanal veya cebri boru vasıtası ile türbinlere gönderilir. Suyun akış enerjisiyle türbinlerden mekanik enerji elde edilir, daha sonra türbin milinin dönmesiyle jeneratörler tahrik edilerek elektrik enerjisi elde edilmiş olur. Bu enerjinin elde edilmesi için suyun mutlaka belirli bir düşü (yükseklik) ve debiye (hıza) sahip olması gerekmektedir. Aksiyon (Etki Tipi) Türbinler: Bu tip türbinlerde akışkan çarklara veya kepçelere atmosfer basıncında girip, atmosfer basıncında çıkmaktadır. Bu sebeple eş basınçlı türbinler olarak da adlandırılabilir. Aksiyon türbinleri yüksek düşülerde ve düşük akışkan hızlarında daha çok tercih edilmektedir. En yaygın kullanılan aksiyon tipi türbinler ise: Pelton,Turgo ve Banki türbinleridir.
Reaksiyon tipi türbinler, basıncın ve hareketli suyun etkisiyle kombine olarak elde edilen güçle çalışırlar. Akışkan (su) türbinlerde bulunan bıçakların(kanatların) her birine çarparak hareket enerjisini artırır. Aynı düşü ve debi değerlerinde bu tip türbinler aksiyon tipi türbinlere göre daha hızlı dönerler. Ayrıca reaksiyon tipi türbinlerin yapısı oldukça komplekstir ve imalatı zordur. Reaksiyon tipi türbinlere örnek vermek gerekirse: Francis, Kaplan, Uskur oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Net düşü ve özgül bakımından oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan reaksiyon türbinleri suyun hem kinetik hem de potansiyel enerjisinden faydalanmaktadır. Francis Türbinleri hidroelektrik enerjisi üretmek için günümüzde kullanılan en yaygın türbin çeşididir. Özellikle büyük ölçekli hidroelektrik santrallerde kullanılmaktadır. Bu türbinler çok farklı hidrolik düşülerde ve su akış seviyelerinde kullanılabilen çok yönlü türbinlerdir. Francis tipi türbinler 600 metre düşüye kadar çalışabilirler ve 500 MW’a kadar güç üretebilirler. Ülkemizde Devlet Su İşlerinin (DSİ) denetiminde bulunan su türbini tesislerinin büyük çoğunluğunda Francis tipi türbinler kullanılmaktadır.
Türkiye'de bu yılın ilk üç ayında devreye alınan kurulu gücün yüzde 30,4'ünü (292 megavat) hidroelektrik santralleri (HES) oluşturdu.HES'leri, 150 megavatla kömür santralleri ve 67 megavat ile doğalgaz santralleri izledi. Ayrıca, bu dönemde 45 megavat kapasiteye sahip jeotermal enerji santrali ve 8,4 megavat kapasiteye sahip biyokütle ve atık ısı santrali işletmeye alındı.
Alanında uzman ekibimiz ile Kurumunuza hizmet verebiliyor olmaktan mutluluk duyacağımızı paylaşmak isteriz.