Güneş GES santrallerinin degerlemesi genellikle enerji santral projesinin finansmanı için Bankalar adına projenin teknik ve ticari yönleri ile risklerini içeren değerlendirme raporu hazırlanması olarak karsimiza çıkmaktadır. Bu noktada enerji santrallerinin degerlemesinde spk lisanlı makine yüksek mühendisleri res degerleme raporu hazırlanması salt makine parkının yapı maliyet hesabına göre degerleme analizi çıkarılması yeterli olmayıp,
Beklenen performans seviyesinin,
Enerji nakil hattı ve bağlantı görüşünün,
Proje kapsamındaki altyapı yatırımlarının maliyetlerinin,
İzinler, lisanslar, anlaşmalar ve diğer gerekli onayların,
Santralin elektrik piyasasındaki rekabetçiliğinin, yanısıra gelir yöntemi ile de santralin gelecekteki performansının ve yatırım dönüş süresinin hesaplanması gibi uzmanlık gerektiren birçok hususun gözden geçirilmesi ve yorumlanması gerekmektedir. Alanında uzman ekibimiz ve spk lisanslı makine yüksek mühendisi makine degerleme uzmanı kadromuz ile güneş solar santrali değerleme raporu hazırlaması konusunda kurumunuza hizmet verebiliyor olmaktan mutluluk duyacağımızı paylaşmak isteriz. Güneş Enerjisi (GES) Santralleri Değerlemesi: Türkiye'de bulunan Güneş Enerji Santrallerinin toplam kurulu gücü 562,10 MW'dır. 2015 yılında Güneş Enerji Santralleri ile 194.100.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır.Güneş Enerji Santralleri temelde iki farklı yapı ile çalışır. Bunlar fotovoltaik sistem ve termal sistemdir.Fotovoltaik sistemde, güneşten gelen radrasyon, paneller vasıtası ile enerjiye çevrilmekte, elde edilen enerji inverter cihazı ile kullanıma uygun hale getirilerek kullanılmaktadır.Termal sistemlerde özel aynalar vasıtası ile güneş ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yağ, su vb. sıvı ısıtılmakta, ısıtılan bu sıvı ile termik sistemlerde olduğu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir. Çok yaygın olmasa da bu iki sistem haricinde değişik yöntemlerle de güneş enerjisi elektrik enerjisine çevrilebilmektedir. GES Güneş enerji santralleri değer tespiti konusunda deneyimli SPK Lisanslı makine değerleme uzmanı tarafından hazırlanan makine tesis değerleme raporları kullanılmaktadır.
Lisanssız GES’leri devreye alma telaşı :Lisanssız GES yatırımlarına uygulanan dağıtım bedeli tutarları yıl sonunda yüzde 300 artacak. Bu yüzden, solar sektöründe kurulum aşamasına gelmiş GES’leri bir an önce devreye alma telaşı yaşanıyor. Türkiye’de güneş enerjisi yatırımları son zamanlarda medyada geniş yer buldu. Bunun bir nedeni önceki hafta gerçekleştirilen Karapınar Yenilenebilir Kaynak Alanı (YEKA) Güneş-1 lisans ihalesiydi. Hem ihalenin bir ilk oluşu hem de 1.3 milyar dolara yakın bir sabit yatırım içermesi ihaleyi önemli kılıyordu.
Solar sektörünün kendi içinde son aylarda kamuoyuna çok fazla yansımayan ciddi bir hareketlilik daha var. Bunun arkasında, devletin lisanssız güneş enerji santrallerinden (GES) alınan sistem kullanım bedelini yüzde 300’e yakın oranlarda yükseltme kararı yatıyor. Yatırımcıların, zamlı sistem kullanım bedelleri devreye girmeden santrallerini hayata geçirme telaşı, GES kurulumu yapan anahtar teslim mühendislik firmalarının işlerini de yoğunlaştırdı.
Türkiye’de halen elektrik üreten güneş santrallerinin toplam büyüklüğünün 1000 MW’nin üzerine çıktığını belirtti. Özenbaş, “Türkiye dört yılda 1000 MW’lik GES kapasitesine ulaştı. Bunun yarısı son bir yılda devreye girdi. Bu yıl bir o kadar daha tesis devreye girecek. Bu da geçen yılın iki katı büyüklükte yeni GES’lerin şebekeye elektrik vermeye başlaması demek. Yani bu yıl sonu için beklentimiz kurulu gücün 2000 MW’ye ulaşmasıdır. Öncelikle yatırımla ilgili maliyetlerin aşağıya inmesi söz konusu olmaktadır. Bu yıla özel olmakla birlikte bir diğer ana neden daha bulunduğunu kaydeden Özenbaş, bunu da lisanssız GES’lerden alınan dağıtım bedelinin 2018 başından itibaren bugüne oranla yaklaşık yüzde 300 arttırılması olarak ifade etti. Özenbaş, mevcut dağıtım bedeli uygulamasını kaçırmamak için yatırımcıların daha hızlı davranmaya çalıştığını vurguladı. Peki, net gelirleri düşecek diye bu yıl sonuna kadar tamamlanamayan projelerden vaz mı geçilecek? Teknoray Solar Genel Müdür Yardımcısı Özenbaş “Gelecek yıla kalan projeler için iş işten geçti diye bir şey yok. Zaten kurulum maliyetleri giderek aşağıya iniyor. Bu yüzden 2018 ve sonrasında da bu işler yapılacak. Ama ilk etapta 2013 yılındaki duruma döneceğiz. Bizim burada anlatmak istediğimiz zaman kısıtı” dedi.
Teknoray Solar’ın işletmeye alınmış ve inşaatı süren toplam 175 MW’lik GES portföyü bulunmaktadır. Bu yıl sonu itibariyle 175 MW’lik yükseltmeyi ve tamamını devreye almasıplanlanmaktadır. 31 Aralık 2017 ile 1 Ocak 2018 tarihlerinde devreye girecek iki tesisin gelirleri birbirinden çok farklı olacak. Seneye kalanlar, kWh başına net 3 dolara yakın gelir kaybına uğrayacak. Bunu yaşamamak ve yaşatmamak için şu anda tüm ekiplerimiz gerek sahada gerekse ofislerimizde yoğun bir çaba içinde” şeklinde konuştu.
2018’e kalan GES %17.3 daha düşük gelir sağlar
Yılbaşında devreye girecek dağıtım bedeli artışının GES yatırımlarının net gelirlerini aşağıya çekeceğine işaret eden Mehmet Özenbaş şunları söyledi: “Normalde devlet güneş elektriğine kilovatsaat (kWh) başına 13.3 dolar cent ödüyor. Fakat şimdi satış bedeli aynı kalmak kaydıyla, halen 2.5 kuruş olan kWh başına dağıtım bedelleri 10.25 kuruşa çıkarılıyor. Bu da 2018 yılbaşından itibaren devreye girecek. Bu da 13.3 dolar cent’lik alım fiyatını reel olarak 10.4 dolar cent seviyesine düşürmüş oluyor. Bu da lisanssız GES’lerin net gelirinin yaklaşık yüzde 17.3 düşmesi anlamına geliyor. İşte bu yüzden bağlantı görüşü alınmış, izinleri tamamlanmış GES projesi sahiplerinin bir an önce kurulumlarını tamamlayıp, şebeke kabullerini yaptırmalarında fayda var.”
Güneş santrali yatırım maliyetleri aşağı iniyor
Güneş santrali kurma maliyetinin 2013'te MW başına 1.5 milyon dolar seviyesindeyken bugün 1 milyon dolara gerilemkle birlikte Bu rakamın 2018 itibariyle 900 bin doların altına ineceğini düşünen Özenbaş, “2021’de 700 bin dolarlara kadar ineceği tahmin ediliyor. Ana parçalardaki fiyatlar en önemli belirleyici olacak. Bu parçaların tedarikçileri fiyatları bir şekilde yukarı taşımaya kalkarsa durum değişir. İşte şu anda Türkiye’de yerli ekipman üretiminin desteklenmesi tam da bu yüzden çok önemli. Yerli teknoloji geliştirme konusunda gidecek çok yolumuz var. Ama bunu kendi enerji arz güvenliğimiz için bir devlet politikası haline getirirsek burada çok değişik şeyler yapabiliriz.”
Muğla, Burdur ve Antalya sınırları içinde solar yatırımları alanında faaliyet gösteren Akkaşşoğlu Grubu, lisanssız güneş santrali projelerinin kurulumunu hızlandırmış durumda. “Şu 17 MW’lik projemiz inşa halinde. Yaklaşık 7 MW’lik kısmı kendi yatırımımız. Aslında toplamda elimizdeki proje stoku 135 MW düzeyinde. Yıl sonu itibariyle 75 MW’ye yakın kısmını daha tamamlayıp devreye alırız diye düşünüyorum. Böylece devreye alınmış kısım yaklaşık 90 MW’a ulaşacaktır. Bunun 70 MW’lik kısmının Akkaşoğlu Grubu’nu yatırımı olmasını öngörüyoruz” dedi. Lisanssız GES’lerde hat kullanım bedellerinin artmasından önce işleri hızlandırmaya çalıştıklarını kaydeden Tevfik Akkaş “2017 yılında geçici kabul için yoğun başvuru geleceği kesin. Bu yoğunluk TEDAŞ’ın 2017 içinde tümüne geçici kabul vermesi mümkün olmayabilir. Bu durumda geçici kabul dilekçelerini 2017 içinde verenlere mevcut hat bedeli hakkını kullanabilmeleri için ek süre verebileceğini düşünüyorum” diye konuştu. Alanında uzman ekibimiz ile Kurumunuza hizmet verebiliyor olmaktan mutluluk duyacağımızı paylaşmak isteriz.