TMSF ye devredilen sirket sayisi 885 oldu

gayrimenkul fonu
FETÖ terör örgütünün 15 temmuz darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında,Boydak grup degerleme, Aydınlı Giyim degerleme, Koza İpek degerleme, koza altın degerleme ve Uğur Soğutma degerlemesini debulunduğu 885 firma TMSF bünyesine devredilerek degerleme rapor hazırlandı. TMSF gayrimenkul ve makine degerleme raporına istinaden söz konusu 885 şirketin aktif büyüklüğü yaklaşık olarak 60 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında sahipleri ya da yöneticileri gözaltına alınıp tutuklanan şirket veya ticari işletmelerde, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) doğrultusunda 2016 yılından beri bulunan kayyumların tüm yetkileri TMSF'ye devredildi.Soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak grup, Koza İpek grup , Aydınlı Giyim, Uğur Soğutma gibi şirketlerin de bulunduğu Türkiye'nin 38 kentinden 885 şirkette kayyumların yetkileri TMSF'ye devredildi veya Fon, bu şirketlere kayyum olarak atandı. Boydak grup degerleme, Koza İpek grup degerleme, Aydınlı Giyim ekspertiz çalışması, Uğur Soğutma gibi şirketlerin de bulunduğu 885 firmaya degerleme raporu hazırlandı. Bunun yanında TMSF 123 şirkete pay kayyumu, 108 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyum atadı.

TMSFye devredilen 885 Şirketin aktif büyüklüğü yüzde 16 arttı

KHK ile 885 firmaya atanan TMSF'ye degerleme raporları hazırşanarak firmalrın aktif büyüklükleri çıkarıldı. Buna göre TMSF geçmişten edindiği şirket yönetme tecrübesi ve Bankacılık Kanunu'ndaki yetkilerini de kullanarak, kayyum olarak yönettiği aralarında türkiyenin en büyük firmalarının da olduğu 885 şirkette çalışan personelin mağdur olmaması ve istihdamın olumsuz yönde etkilenmemesi amacı ile gerekli olan tedbirleri aldı. Bu kapsamda şirketlerin TMSF'ye devrolmasından bugüne kadar öz kaynakları yüzde 10, ciroları yüzde 24, aktif büyüklükleri yüzde 16 artarken, karlılıkları da büyük oranda yükseldi.

TMSF Fonda bulunan şirketlerin, yargılama veya satış/tasfiye işlemleri sonuçlanıncaya kadar kayyum olarak yönettiği şirketlerin üretime devam eden ve kar yapan şekilde yönetilmesini sağlanması bu şirketlerin öz kaynaklarını, istihdamlarını ve değerlerini kaybetmeden milli ekonomiye geri kazandırılması amacı ile gerekli önlemleri aldı.Böylece TMSF bünyesinde bulunan 885 şirketin hazırlanan degerleme raporları sonrasında elde edilen veriler sonucunda toplam aktif büyüklüğü 58,98 milyar lira, öz kaynak toplamı 22,56 milyar lira, ciro toplamı 7,93 milyar lira ve güncel dönem karı 0,98 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Şirketlerde istihdam edilen kişi sayısı toplamda 44 bin 540 lişiye ulaştı.

885 şirketten bazıları Satışa hazırlanmakta

15 temmuz darbe gişimi sonrası FETÖ bağlantısı olduğu tespit edilen şirketlerden bugüne kadar 4'ünde hisse, birinde ise ticari ve iktisadi bütünlük satışı yapıldı. Halihazırda ticari iktisadi bütünlük yoluyla satışa hazırlanan şirketler bulunurken, makine ve tesis değerleme raporları hazırlanması ve ihale süreçleri devam ediyor. TMSF Mer Su Ürünleri Hayvancılık Nakliye Pazarlama İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait alabalık yetiştirme çiftliğinde yer alan mal, hak ve varlıklar ile kira sözleşmesinden oluşan Mer Su Sutek Ticari ve İktisadi Bütünlüğü, muhammen bedeli 1 milyon 515 bin lira olmak üzere ihale ile satılacak.Ayrıca Fon Kurulu kararı ile revize edilen Nurkay Makina Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün de satışa çıkarıldı. Gayrimenkuller, menkuller (demirbaşlar, makine ve teçhizatlar, taşıtlar, stoklar vb.), Türk Patent Enstitüsü nezdindeki haklar, taraf oldukları sözleşmeler ile sözleşmelerden doğan tüm varlıklardan oluştuğu kaydedildi Nurkay Makina Ticari ve İktisadi Bütünlüğü"nün muhammen bedeli 16 milyon 400 bin lira olarak belirlendi.

Edinilen bilgiye göre en büyük 4 şirkette toplam 22 bine yakın kişi istihdam edilmekte.Kanun hükmünde kararname kapsamında TMSF'ye devredilen ya da Fon'un kayyum olarak atandığı şirketler arasında en büyükleri Boydak grup, Koza İpek grup, Aydınlı Giyim ve Uğur Soğutma firması olarak dikkat çekiyor.Bu şirketlerin toplam aktifi 26 milyar lirayı aştı ve bu rakkam TMSF yönetimindeki 885 şirketin aktifinin yüzde 44,2'si oranına tekabül etmekte.

Boydak grubu, KHK kapsamında TMSF'ye devrinden bu yana aktif büyüklüğü yüzde 47 artarak 11,28 milyar liraya yükseldi. Uğur Soğutma'nın aktif büyüklüğü yüzde 28 artışla 2,63 milyar lira olurken, Koza-İpek'te yüzde 44 artarak 7,66 milyar liraya, Aydınlı Giyim'de yüzde 84 yükselerek 4,49 milyar liraya ulaştı.

TMSF ye bağlanan şirketlere çalışan sayısı açısından bakıldığında, devir tarihinden bu yana Boydak'ta yüzde 1'lik düşüşle 12 bin 62'ye gerilerken, Koza İpek'te yüzde 32'lik artışla 2 bin 311'e Aydınlı Giyim'de istihdam edilen kişi sayısı ise TMSF'ye devir öncesi 3 bin 872 iken, halihazırda 5 bin 9'a yükseldi. TMSFkontrolünde olan en büyük firmanın Ciro rakamları karşılaştırıldığında Boydak, Koza İpek, Aydınlı Giyim ve Uğur Soğutma'da sırasıyla yüzde 23, yüzde 124, yüzde 48 ve yüzde 24 artış kaydetti. 2019 Mart itibari ile ciralar sırası ile Boydak'ta 2,85 milyar lira, Koza İpek'te 0,49 milyar lira, Aydınlı Giyim'de 0,69 milyar lira ve Uğur Soğutma'da 0,38 milyar lira mertebelerine ulaştı.

makina değerlemesi konusunda daha fazla bilgi alabilirisiniz.

» Daha Fazlası

Resim Galerisi

makine makina degerleme gayrimenkulu ile birlikte tesis degerleme tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme helikopter ucak degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
GSM 2: +90 530 408 34 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

gayrimenkul fonu kuruldu, konutder, gayrimenkul degerleme ekpertiz şirketleri, gayrimenkul yatırım, gayrimenkul değerleme, taşınmaz değerleme, makina parkı, makine parkı, best use analysis, makina teminat değerleme, leasing değerleme, finansal kiralama, finansal kiralama raporu,  fabrika değerleme, özel projeler, tersane değerleme, hastane değerleme, en etkin kullanım analizi, SPK lisanslı değerleme şirketi, avm değerleme, sigorta ekspertizi, sigorta değerleme, yatırım izleme, yatırım izleme raporu,  SPK lisanslı değerleme raporu, SPK değerleme raporu, UFRS değerleme, uluslararası değerleme standartları, makine değerleme uzmanı, makina değerleme uzmanı, SPK onaylı değerleme şirketi, gemi expertizi, gemi ekspertizi, maden ekspertizi, expertiz, eksper, expertiz raporu, ekspertiz raporu, eksper raporu,  şirket ekspertizi, sektör analizi, UFRS değerleme, bilanço değerleme, leasing degerleme,mali analiz değerlemesi, proje değerleme, yatırım analizi, taşınmaz değerleme, enerji tesisileri değerleme, HES değerleme, RES değerleme, liman ekspertizi, değer tespiti, gemi değeri, uçak değeri, helikopter değeri, mütekabiliyet değerleme, mütekabiliyet, türkiyede yatırım, yatırım danışmanlığı, fizibilite raporu hazırlama, yatırım danışmanlık,  Şirket Aktiflerinin Değerlemesi, Yatırım Projelerinin Fizibilite Analizi, Gayrimenkul Geliştirme, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm, Gayrimenkul Geliştirme Projelerine Danışmanlık, Gayrimenkul Mevzuatı Danışmanlığı, En Etkin ve Verimli Kullanım Analizi, kira bedeli tespiti, gemi değer tespiti, yat değer tespiti, yüzer tesislerin değer tespitleri, ekspertis,  fixed asset valuatiom, valuation of plant and equipment, machinery and equipment valuation, equipment appraisals, equipment valuation, machinery appraisals, machinery valuation, equipment appraisal, machine appraisal, equipment value, machine value, business assets, certified appraiser risk analizi Tesis risk analizi çalışmaları, yangın riskleri, inşaat all risk analizi çalışmaları, ticari ve endüstiyel riskler, mühendislik riskleri, montaj riskleri, makine riskleri, elektronik cihaz riskleri vb. risk analizi çalışmaları konusunda hizmet vermektedir.