Şirketinizin finansal Kredibilitenizi ufrs makine değerlemesi ile arttırın

Makine ve tesisler sanayi işletmelerinin en önemli sabit kıymetleridir. inşaat şirketlerinin en önemli sabit kıymetleri ise iş makineleridir. Firmaların üretimleri için sermayelerini büyük kısmını oluşturan bu sabit kıymetler mali tablolarda tarihi satınalma maliyetleri ile görülmekte, üzerinden geçen zaman, enflasyonist ortam, döviz kurlarındaki artışlar ve geleneksel muhasebe standartlarındaki amortisman düşümleri sebebi ile güncel piyasa değerlerini yansıtamakta, firmanın sahip olduğu makine, tesis envanterinin çok daha düşük seviyelerde gözükmesine sebebiyet vermektedir.

Globalleşen dünyanın ve ekonomik krizlerin olduğu, azalan talebe bağlı olarak ciroların düştüğü, şirketlerin aktif pasif yönetimininin zorlandığı, finansal kaynaklara hızlı ve ucuza erişmenin büyük öenm kazandoığı bu süreçte firmalaerın kredibiltesini etkileyen en önemli kalemlerden biride kuşkusuz muhasebesel kayıtlarda makine ve envanterlerin güçlülüğüdür.

Özellikle güçlü öz kaynaklara sahip olan işletmeler finansal kredibiliteyi pozitif yönde etkilemekte ve finansal kuruluşlardan daha fazla kaynağı daha ucuza temin etmek açısından makine ve tesis değerşerinin güncel piyasa koşıulları ile uyumlu olarak güncel makine tesis rayiç değeri üzerinden olması büyük önem arz etmektedir.

Finansal kuruluşlara güven verilmesinde en önemli etkenlerden biri firmanın güçlü öz kaynaklara sahip olması olarak tanımlanmaktadır.Bu sebeple tesis ve makina değerlesimnin şirketler açısından mali bakımdan değerlemesinin amacı olarak işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonucunu gerçeğe en uygun haliyle tespit etmesi olarak ifade edilebilir. Mali tablolarda yer alan makine ve teçhizatlar, işletmeye girdiği tarihteki satınalma değerini yani başka bir ifaede ile satın alınmış olan günkü değerini yansıtmaktadır. Ancak geçen süre içerinde ekonomik hayattaki değişmeler, kur farkalrı, enflasyonist ortam, teknolojik gelişmeler, makine ve teçhiazat üzerine yapılan teknolojik yatırımlar, varlığın kullanımı gibi nedenlerden dolayı muhasebesel kayıtlarda görümnen bu tarihi maliyet ile makine ve teçhizatın güncel piyasa değeri birbirinden farklılaşmaktadır. Muhasebe biliminde bu farklılığı ortadan kaldırmak ve güncel piyasa değernin tepit edilmesi amacı ile gereksinimlere bağlı olarak ortaya çıkan sorunun çözümü için bazı varlıkların yeniden değerlenmesi formülü geliştirilmiştir.

Yeniden Değerleme Modeli olarak adlandırılan bu modele göre, Uluslararası Muhasebe Standartları (UFRS) ve bununla uyumlu şekilde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarında (TMS) uygun olarak hazırlanmakta olan makine ve teçhizatlar ile ilgili makine değerleme raporları ile makine ve teçhizatın gerçeğe uygun değeri tespit edilmiş olur. Bu yöntem ile birlikte, gerçeğe uygun değeri spk lisanlı mkaine değerleme uzmanları tarafından hazırlanan makine dğerleme raporları ile güvenilir olarak ölçülebilen maddi duran varlıklar (makine teçhiazatlar, ekipmanlar vb.), ilk olarak muhasebeleştirildikten sonra, yeniden değerlenmiş tutarı üzerinden muhasebesel kayıtlarda gösterilebilmektedir.

Yeniden değerlenmiş tutar olarak ifade edilen değer, yeniden değerleme tarihindeki gerçeğe uygun değerinden, müteakip birikmiş amortisman ve müteakip birikmiş değer düşüklüğü zararlarının indirilmesi suretiyle bulunan muhasebesel değerdir. Makine değerleme raporlarında ortaya çıkan gerçeğe uygun piyasa değeri ise genel olarak 2. el piyasası bulunan makine ve ekipmanlar için genellikle bu piyasa değeri olarak ifade edilmektedir.

Duran varlıklar olarak ifade edilen makine ve teçhizatların, ilk satınalma bedelinden (maliyet bedelinden) hesaplamalara göre daha yüksek bir bedel olan gerçeğe uygun değer ile değerlenebilmekteir. Ancak makine değrleme raporlarında tespit edilmiş olan gerçeğe uygun değer, duran varlığın defter değerinden daha yüksek çıktığında aradaki fark doğrudan gelir olarak kaydedilmemktedir. Aradaki bu fark, öz sermaye hesap grubu içinde sermaye yedekleri alt grubunun altında yer alan “Yeniden Değerleme Fonu” kalemine alınması gerekmetedir.

Aradaki pozitif farkın doğrudan gelir hesaplarına intikal ettirilmemesinin nedeni ise muhasesbesel standartlardan bilindiği üzere henüz realize olmamış bir gelirin ya da karın gerçekleşmiş gibi kabul edilmemesi prensibine dayanmaktadır.

Firmamız tarafından UFRS kapsamında varlıkların değerleme işlemleri SPK Lisanslı Makine Değerleme Uzmanları tarafından yapılmakta ve makine değerleme raporu hazırlanması aşamasında, makine ve teçhizatın güncel değerinin tespit edilmesi amacı ile emsal karşılaştırma yöntemi, maliyet yaklaşım yöntemi, piyasa değeri (pazar satış değeri), zorunlu satış değeri gibi yöntemlerden faydalanılmaktadır.

İşletmeler tarafından talep edilen makine ve teçhizatın yeniden değerleme işleminin sıklığı, değerleme konusu maddi duran varlıkların gerçeğe uygun değerlerindeki değişimlere bağlı olarak değişmektedir. Özellikle döviz kurlarında volatilenin artmış olduğu, ekonomik rasyoların ve enflasyonist ortamıon makine ve teçhiazat değerlerine büyük oranda etki ettiği zamanlarda güncellemenin sıklaştırılması öenme zar etmektedir. Makine ve teçhizatları döviz kurlarına bağlı firmalarda özellikle maddi duran varlık kalemlerinin gerçeğe uygun değerleri önemli değişiklikler göstermesi sebebi ile yıllık olarak yeniden değerlenmesi gerektirebilir. Gerçeğe uygun değerlerinde önemli değişiklikler olmayan ve sbit kur rejiminin uygulandığı, reel enfllasyonin düşük olduu dönemlerde, maddi duran varlık kalemleri için her sene yeniden makine değerleme çalışması yapılmasına gerek olmayıp, bu makine ve teçhizatlar için için üç veya beş yılda bir yeniden değerleme çalışması yapılması yeterli olacaktır.

UFRS kapsamında Makine ve ekipman değerlemesi raporlarının hazırlanmasında şirketle açısından temel ticari amaç, firmanın envanterinde bulunan makine ve ekipmanlarının güncel piyasa alım-satım işlemlerinde değerinin belirlenmesi, sigortalama işlemlerinde ikame ve rayiç değer tespiti, şirketlerin iş ortaklıkları kurma, ortaklıkların ayrılması, şirket satınalma, birleşme veya tedarikçi iş birlikleri yapılması vb. sebepler ile olabilmektedir.

Makine değerleme çalışmasının finansal amacı ise UFRS’ye uygun değer tespiti yapmak ve mevcut makine parkının güncel piyasa koşullarında gerçek değerinin tespit etmektir. Tespit edilen bu değer, gerçeğe uygun olarak daha yüksek bedelle değerlenmiş varlıklar sayesinde firmanın öz kaynak artışı ile buna bağlı olarak finansal kredibilite artışı gündeme gelecektir. Aynı zamanda günümüzde büyük önem kazanan makine ekipman parklarının olası bir teminata konu olması halinde ayrıca gayri nakdi kredibilite artısı da sağlanmış olmaktadır.

Firmamız özellikle makine tesis değerlemesi konusunda uzmanlaşmış olup, spk lisanslı makine mühendisleri kadrosu ile uzun yıllardır başta sanayi ve inşaat sektörlerinde kullanılan tüm makine ve ekipmanların değerlemesi olmak üzere, rüzgar santralleri değerlemesi, güneş santralleri değerlemesi, çimento tesisleri değerlemesi, petro kimya tesis değerlemeleri, tersaneler, otomotiv sektörü değerlemesi, demir çelik sektörü değerlemesi, araç filoları değerlemesi, tekstil işletmeleri vb. tesislerde makine tesis değerleme çalışmalarına devam etmektedir.

Örnek ufrs kapsamında makine değerlemesi raporuna ve Hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.

UFRS Degerlemesi

ornek degerleme calismalari enerji tesisi degerlemesi tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme imar barisi degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 1: +90 530 408 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

Uluslararasi Finansal Raporlama Standartlari (UFRS) kapsamında Maddi Duran Varlik Degerlemesi, ufrs makina degerleme, ufrs makine teçhizat degerleme, UFRS degerleme, UFRS (TFRS) degerleme, UFRS Deger tespiti, UMS deger tespiti, marka degerleme,, şirket degerleme,kira deger tespiti, kullanım hakkı deger tespiti, şirket ekspertizi, sektör analizi, UFRS değerleme, UMS degerleme, şirket degerleme, bilanço değerleme, mali analiz değerlemesi, proje değerleme, yatırım analizi, taşınmaz değerleme,SPK Lisanslı makine degerleme, makina degerleme,iş makinesi degerleme, makine muayenesi, proforma kontrol,tesis degerlemei şirket ekspertizi, sektör analizi, UFRS değerleme, UMS degerleme, bilanço değerleme, mali analiz değerlemesi, proje değerleme, yatırım analizi, taşınmaz değerleme, Şirket Aktiflerinin Değerlemesi, Yatırım Projelerinin Fizibilite Analizi, Gayrimenkul Geliştirme, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm, Gayrimenkul Geliştirme Projelerine Danışmanlık, Gayrimenkul Mevzuatı Danışmanlığı, En Etkin ve Verimli Kullanım Analizi, kira bedeli tespiti, gemi değer tespiti, yat değer tespiti, yüzer tesislerin değer tespitleri, ekspertis,  fixed asset valuatiom, valuation of plant and equipment, machinery and equipment valuation, equipment appraisals, equipment valuation, machinery appraisals, machinery valuation, equipment appraisal, machine appraisal, equipment value, machine value, business assets, certified appraiser risk analizi Tesis risk analizi çalışmaları, yangın riskleri, inşaat all risk analizi çalışmaları, ticari ve endüstiyel riskler, mühendislik riskleri, montaj riskleri, makine riskleri, elektronik cihaz riskleri vb. risk analizi çalışmaları konusunda hizmet vermektedir.
Yandex.Metrica . .fsc