Şirketinizin finansal Kredibilitenizi ufrs makine değerlemesi ile arttırın
Makine ve tesisler sanayi işletmelerinin en önemli sabit kıymetleridir. inşaat şirketlerinin en önemli sabit kıymetleri ise iş makineleridir. Firmaların üretimleri için sermayelerini büyük kısmını oluşturan bu sabit kıymetler mali tablolarda tarihi satınalma maliyetleri ile görülmekte, üzerinden geçen zaman, enflasyonist ortam, döviz kurlarındaki artışlar ve geleneksel muhasebe standartlarındaki amortisman düşümleri sebebi ile güncel piyasa değerlerini yansıtamakta, firmanın sahip olduğu makine, tesis envanterinin çok daha düşük seviyelerde gözükmesine sebebiyet vermektedir.
Globalleşen dünyanın ve ekonomik krizlerin olduğu, azalan talebe bağlı olarak ciroların düştüğü, şirketlerin aktif pasif yönetimininin zorlandığı, finansal kaynaklara hızlı ve ucuza erişmenin büyük öenm kazandoığı bu süreçte firmalaerın kredibiltesini etkileyen en önemli kalemlerden biride kuşkusuz muhasebesel kayıtlarda makine ve envanterlerin güçlülüğüdür.
Özellikle güçlü öz kaynaklara sahip olan işletmeler finansal kredibiliteyi pozitif yönde etkilemekte ve finansal kuruluşlardan daha fazla kaynağı daha ucuza temin etmek açısından makine ve tesis değerşerinin güncel piyasa koşıulları ile uyumlu olarak güncel makine tesis rayiç değeri üzerinden olması büyük önem arz etmektedir.
Finansal kuruluşlara güven verilmesinde en önemli etkenlerden biri firmanın güçlü öz kaynaklara sahip olması olarak tanımlanmaktadır.Bu sebeple tesis ve makina değerlesimnin şirketler açısından mali bakımdan değerlemesinin amacı olarak işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonucunu gerçeğe en uygun haliyle tespit etmesi olarak ifade edilebilir. Mali tablolarda yer alan makine ve teçhizatlar, işletmeye girdiği tarihteki satınalma değerini yani başka bir ifaede ile satın alınmış olan günkü değerini yansıtmaktadır. Ancak geçen süre içerinde ekonomik hayattaki değişmeler, kur farkalrı, enflasyonist ortam, teknolojik gelişmeler, makine ve teçhiazat üzerine yapılan teknolojik yatırımlar, varlığın kullanımı gibi nedenlerden dolayı muhasebesel kayıtlarda görümnen bu tarihi maliyet ile makine ve teçhizatın güncel piyasa değeri birbirinden farklılaşmaktadır. Muhasebe biliminde bu farklılığı ortadan kaldırmak ve güncel piyasa değernin tepit edilmesi amacı ile gereksinimlere bağlı olarak ortaya çıkan sorunun çözümü için bazı varlıkların yeniden değerlenmesi formülü geliştirilmiştir.
Yeniden Değerleme Modeli olarak adlandırılan bu modele göre, Uluslararası Muhasebe Standartları (UFRS) ve bununla uyumlu şekilde hazırlanan Türkiye Muhasebe Standartlarında (TMS) uygun olarak hazırlanmakta olan makine ve teçhizatlar ile ilgili makine değerleme raporları ile makine ve teçhizatın gerçeğe uygun değeri tespit edilmiş olur. Bu yöntem ile birlikte, gerçeğe uygun değeri spk lisanlı mkaine değerleme uzmanları tarafından hazırlanan makine dğerleme raporları ile güvenilir olarak ölçülebilen maddi duran varlıklar (makine teçhiazatlar, ekipmanlar vb.), ilk olarak muhasebeleştirildikten sonra, yeniden değerlenmiş tutarı üzerinden muhasebesel kayıtlarda gösterilebilmektedir.
Yeniden değerlenmiş tutar olarak ifade edilen değer, yeniden değerleme tarihindeki gerçeğe uygun değerinden, müteakip birikmiş amortisman ve müteakip birikmiş değer düşüklüğü zararlarının indirilmesi suretiyle bulunan muhasebesel değerdir. Makine değerleme raporlarında ortaya çıkan gerçeğe uygun piyasa değeri ise genel olarak 2. el piyasası bulunan makine ve ekipmanlar için genellikle bu piyasa değeri olarak ifade edilmektedir.
Duran varlıklar olarak ifade edilen makine ve teçhizatların, ilk satınalma bedelinden (maliyet bedelinden) hesaplamalara göre daha yüksek bir bedel olan gerçeğe uygun değer ile değerlenebilmekteir. Ancak makine değrleme raporlarında tespit edilmiş olan gerçeğe uygun değer, duran varlığın defter değerinden daha yüksek çıktığında aradaki fark doğrudan gelir olarak kaydedilmemktedir. Aradaki bu fark, öz sermaye hesap grubu içinde sermaye yedekleri alt grubunun altında yer alan “Yeniden Değerleme Fonu” kalemine alınması gerekmetedir.
Aradaki pozitif farkın doğrudan gelir hesaplarına intikal ettirilmemesinin nedeni ise muhasesbesel standartlardan bilindiği üzere henüz realize olmamış bir gelirin ya da karın gerçekleşmiş gibi kabul edilmemesi prensibine dayanmaktadır.
Firmamız tarafından UFRS kapsamında varlıkların değerleme işlemleri SPK Lisanslı Makine Değerleme Uzmanları tarafından yapılmakta ve makine değerleme raporu hazırlanması aşamasında, makine ve teçhizatın güncel değerinin tespit edilmesi amacı ile emsal karşılaştırma yöntemi, maliyet yaklaşım yöntemi, piyasa değeri (pazar satış değeri), zorunlu satış değeri gibi yöntemlerden faydalanılmaktadır.
İşletmeler tarafından talep edilen makine ve teçhizatın yeniden değerleme işleminin sıklığı, değerleme konusu maddi duran varlıkların gerçeğe uygun değerlerindeki değişimlere bağlı olarak değişmektedir. Özellikle döviz kurlarında volatilenin artmış olduğu, ekonomik rasyoların ve enflasyonist ortamıon makine ve teçhiazat değerlerine büyük oranda etki ettiği zamanlarda güncellemenin sıklaştırılması öenme zar etmektedir. Makine ve teçhizatları döviz kurlarına bağlı firmalarda özellikle maddi duran varlık kalemlerinin gerçeğe uygun değerleri önemli değişiklikler göstermesi sebebi ile yıllık olarak yeniden değerlenmesi gerektirebilir. Gerçeğe uygun değerlerinde önemli değişiklikler olmayan ve sbit kur rejiminin uygulandığı, reel enfllasyonin düşük olduu dönemlerde, maddi duran varlık kalemleri için her sene yeniden makine değerleme çalışması yapılmasına gerek olmayıp, bu makine ve teçhizatlar için için üç veya beş yılda bir yeniden değerleme çalışması yapılması yeterli olacaktır.
UFRS kapsamında Makine ve ekipman değerlemesi raporlarının hazırlanmasında şirketle açısından temel ticari amaç, firmanın envanterinde bulunan makine ve ekipmanlarının güncel piyasa alım-satım işlemlerinde değerinin belirlenmesi, sigortalama işlemlerinde ikame ve rayiç değer tespiti, şirketlerin iş ortaklıkları kurma, ortaklıkların ayrılması, şirket satınalma, birleşme veya tedarikçi iş birlikleri yapılması vb. sebepler ile olabilmektedir.
Makine değerleme çalışmasının finansal amacı ise UFRS’ye uygun değer tespiti yapmak ve mevcut makine parkının güncel piyasa koşullarında gerçek değerinin tespit etmektir. Tespit edilen bu değer, gerçeğe uygun olarak daha yüksek bedelle değerlenmiş varlıklar sayesinde firmanın öz kaynak artışı ile buna bağlı olarak finansal kredibilite artışı gündeme gelecektir. Aynı zamanda günümüzde büyük önem kazanan makine ekipman parklarının olası bir teminata konu olması halinde ayrıca gayri nakdi kredibilite artısı da sağlanmış olmaktadır.
Firmamız özellikle makine tesis değerlemesi konusunda uzmanlaşmış olup, spk lisanslı makine mühendisleri kadrosu ile uzun yıllardır başta sanayi ve inşaat sektörlerinde kullanılan tüm makine ve ekipmanların değerlemesi olmak üzere, rüzgar santralleri değerlemesi, güneş santralleri değerlemesi, çimento tesisleri değerlemesi, petro kimya tesis değerlemeleri, tersaneler, otomotiv sektörü değerlemesi, demir çelik sektörü değerlemesi, araç filoları değerlemesi, tekstil işletmeleri vb. tesislerde makine tesis değerleme çalışmalarına devam etmektedir.
Örnek ufrs kapsamında makine değerlemesi raporuna ve Hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.
UFRS Degerleme Haberler
- Enerji sektörü Yerli ve Verimli Ekipman Üretimi
- Maden sahalarında yatırımlar hızlandı
- TMSF devredilen şirket sayısı 885
- Gayrimenkul Fonu kuruluyor
- OnurAir filosuna 6 uçak ekledi
- SOCARdan 18 milyar USD yatırım teşvik
- Kapasite Raporu nedir, nasıl başvurulur
- Makine kapasite hesaplama
- İmar barışı nedir, nasıl başvurulur
- İmar barışı süresi 6 ay uzatıldı
- Yatırım teşvik kapsamı makineler
- Yatırım teşvik alan firmalar
- Leasing Sektörü Yeni Yıl Hedefleri
- 2. el makine alımında yatırım teşvik
- 2018 SPK Gayrimenkul Degerleme Ücret Tarifesi Yayınlandı
- Makine degerleme Sektörü eylem planı açıklandı.
- Özelleştirmeye Enerji Dopingi
- Sat ve Geri Kirala Avantajları
- İflas Erteleme Leasingcileri Vurdu
- Ticari işletmelerde taşınır deger tespiti
- Leasing Sektörü Neler Bekliyor?
- Leasingciler Dogudan Vazgecmiyor
- Factoring Sirketleri Ayıplı Mallardan Sorumlu Degil
- Bankacılık Sektörü Fırsatlar
- Satılan Beş gayrimenkulden biri yabancıların
- Gemi sigorta ekspertizi olmayana yaptırım geliyor
- 1.2 milyar dolarlık RES yatırımı
UFRS Degerleme Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS