Makine Degerleme Uzmanı Kazanci
En sık karşılaştığımız sorulardan biri makine değerleme uzmanı nasıl olunur ve makine değerleme uzmanı ne kadar kazanır sorularıdır. Makine değerleme uzmanlığı ile ilgili olarak genel kanı eksper olarak rahat bir şekilde çok güzel paralar kazanılacağı, makine değerleme uzmanı maaşının yüksek olduğu yönündedir.Tabii ki her sektörde olduğu gibi burada da iyi para kazanan kişiler olmakla birlikte istisnalar kaideyi bozmamaktadır. Örnek verecek olursak piyasada çok güzel para kazanan avukatlar olmakla birlikte tanıdığım birçok avukat özelliklede mezuniyetinin ilk yıllarında asgari ücrete yakın maaşlar ile çalışmaktadır. Bu avukatlardan bazıları ilerleyen yıllarda kendi bürolarını kurarken birçoğu ortalama maaşlar ile hayatlarına devam ettirmektedir. Bu sektörde de durum aynıdır. (yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile bağımsız çözüm ortağı olarak çalışmak iyice zorlaştırılmıştır.)
Öncelikle belirtmek isteriz ki Makine Değerleme uzmanlığı olarak çalışmak için yapmakta olduğunuz farklı bir işi devam ettirirken ek iş olarak yapabileceğiniz bir iş olmayıp, tam zamanlı olarak yapılması gerekmektedir. Mevzuatta yapılan son değişikliklerle birlikte makine değerleme uzmanı olarak çalışabilme koşulları ağırlaştırılmıştır. Eskiden endüstri mühendisleri, gemi makineleri mühendisi, işletme mühendisi vb. fakültelerden mezun olanlarda makine değerlemesi yapabiliyor iken mevzuatta yapılan son değişiklik ile sadece üniversitelerin 4 yıllık makine mühendisliği bölümünden mezun olanlar günümüzde makine değerlemesi yapabilmektedir. Makine değerlemesi yapabilmenin en önemli şartlarından biri SPK tarafından verilen değerleme uzmanlığı lisansına sahip olmak ayrıca minimum 3 yıllık tecrübe şartının sağlanıyor olmasıdır. Öncelikli olarak SPL tarafından yapılan değerleme lisans sınavlarından başarı ile ayrılıp SPK lisansının alınması gerekmektedir. Lisansın alınması imza yetkisi için yeterli olmayıp minimum 3 sene makine değerlemesi yapan bir firmada kesintisiz ve aktif olarak olarak sigortalı çalışılması gerekmektedir.
Bu süre zarfında değerleme uzman yardımcısı olarak hazırlanan raporlar üç sennenin sonunda SPK ya bildirilerek 3 senelik tecrübe belgesi alınabilir. Bu süre sonunda elde edilen tecrübe belgesi Bilirkişilik Daire Başkanlığı'nın temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlediği EK-2'ye göre "6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre SPL tarafından verilen lisans belgesine sahip, ilgili mevzuatının aradığı tecrübe koşulunu sağlayan, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş ve Kurul nezdinde tutulan listede yer alan gayrimenkul değerleme şirketlerinde tam zamanlı istihdam edilen ya da değerleme şirketleri ile tam zamanlı istihdam edilmeksizin, sözleşme imzalamak suretiyle değerleme hizmeti veren gayrimenkul değerleme uzmanı olmak veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ya da serbest çalışan gayrimenkul değerleme uzmanı olmak" koşulu arandığından ifade edildiği biçimde gayrımenkul değerleme alanında en az (5) Beş yıl süreyle mesleki tecrübesi (6754 SK. m.10/1-f, Yön.m.38/1-f) bulunduğuna dair çalışma ve tecrübe belgeleri; veya Sorumlu Değerleme Uzmanı olmak için aranan 5 (Beş) yıllık mesleki tecrübe şartını sağladığına ilişkin TDUB tarafından verilen Mesleki Tecrübe Belgesinin alınması gerekmektedir.5 Yıllık Mesleki Tecrübe Belgesi alabilmek için 5 yıl fiili çalışmanın başvurulan kategoriye göre belgelenerek iletilmesi (sgk dökümü ile birlikte) gerekmektedir. Gönderdiğiniz ilk rapor ve son rapor tarihleri arasında en az 60 ay (5 yıl) bulunması gerekmektedir. Ancak mevzuatta yapılan son değişklik ile belirli bir değerimn üzerinde olan ve/veya fabrika, dükkan, tesis vbç. nitelikli raporarda 5 yıllık tecrübe şartı gerekmektedir.
BDDK tarafından 17 Eylül 2022 yılında yayımlanarak 17 Ekim 2022’de yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, bildiğiniz gibi bazı raporların yalnızca 5 yıllık tecrübe sahibi uzmanlar tarafından hazırlanması gerekmektedir. Farklı değerleme kuruluşuna iki adet ekspertiz raporu yaptırılması; gayrimenkulün beş milyon TL üzerinde değere sahip olması halinde zorunlu iken gayrimenkul fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü fiyat hareketleri gözetilerek bu tutar on milyon TL üzerinde değere sahip olması şeklinde güncellenmiş, bağımsız bölüm niteliğindeki işyeri ve konutlar için hazırlananlar hariç olmak üzere söz konusu raporların (fabrika, tesis vb.) asgari beş yıllık mesleki tecrübeyi haiz değerleme uzmanı tarafından hazırlanması zorunluluğu getirilmiştir. Özetlemek gerekirse tam bir imza yetkisi kazanmak için 4 yıllık makine mühendisliği fakiltesinden mezun olup SPK tarafından verilen lisansı aldıktan sonra 5 yıl aktif olarak tam zamanlı değerleme kuruluşunda yardımcı değerleme uzmanı olarak çalışılması gerekmektedir. Bu süre sonunda makine değerleme uzmanı imza yetkisi kazanabilmektedir. Burada akla gelebilecek en önemli soru, değerleme uzmanı yardımcısı ve değerleme uzmanı maaşlarının ne mertebelerde olduğudur. Makine değerleme uzmanı ücretleri firmadan firmaya değişiklik gösterebilmekle birlikte, genellikle asgatri bir ücret ve prim esasına dayanmaktadır.
2022 yılı için değerleme uzmanları arasında yapılan araştımada makine degerleme uzmanı maaşı,:
2022 Değerleme Uzman Yardımcısı maaşları EN DÜŞÜK 6.120 TL ORTALAMA 7.640 TL EN YÜKSEK 10.050 TL
2022 Değerleme Uzmanı maaşları EN DÜŞÜK 10.050 TL ORTALAMA 12.560 TL EN YÜKSEK 18.600
olarak belirlenmiştir.
Gayrimenkul degerleme uzmanı nasıl olunur? sorusunun cevabını ise detaylı olarak bu sayfadan inceleyebiliriniz.
Ayrıca şunu belirtmek gerekir ki makine değerleme raporu hazırlanması aşamasında sadece makine mühendisliği bilgileri yeterli olmayıp, daha önce farklı sektörlerde çalışılmış ve sektörel tecrübenin olması, muhasebesel analiz, bilanço okuma, bankacılık ve teminat raporlaması ve değerlemesi konularında bilgi sahibi olma, şirket muhasebesel kayıtlarının yatay ve dikey finansal analiz yapabilmeleri gerekmektedir. Konu hakkında daha fazla bilgi için Tesis degerleme sayfasından bilgi alınması tavsiye edilmektedir. Bu yazımızda makine degerleme uzmanı ortalama maaşı hakkında bilgi verilmiş, makine degerleme uzmanı ne kadar kazanır sorusuna yanıt bulunmaya çalışılmıştır. makine degerleme uzmanı ücreti firmadan firmaya farklılık gösterebilmekle birlikte ilk olarak değerleme uzman yardımcısı olarak minimum 3 sene aktif olarak çalışılması gerektiği unutulmamalıdır.
Sektörel Haberler
Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS