Makine degerlemede Amortisman Suresinin hesaplanmasi
Makine degerlemede Sanayi sicil belgesine sahip firmalar tarafından imalat sanayiinde kullanılmak üzere temin edilen, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere satın alınan ve Yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilen yeni makine ve teçhizat ile teşvik belgesi sahibi mükellefler tarafından aynı süre içinde belge kapsamında satın alınan makine ve teçhizatlar Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan mevcut amortisman süresinin yarısı kadar kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazabilme imkan sağlanmıştır.Düzenleme isteğe bağlı olup isteyen mükellefler normal süresinde amortisman ayırmaya devam edebilecektir.
Uygulamaya ilişkin olarak 25.05.2018 tarih 30431 sayılı Resmi Gazetede 497 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre Makine ve Techizat değerlemesinde amortismana tabi iktisadi kıymet niteliği taşıyan ve mal/hizmet üretimi ile Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan her türlü makine ve cihazlar ile bunların eklentileri ve bu amaçla kullanılan taşıma gereçleri (konveyör, forklift v.b.) ifade etmektedir. Yatırım ve teşvik belgesi (kısaca YTB) kapsamında iktisap edilen makine ve teçhizatlar, ise YTB eki listede yer alması ve makima ve teçhizat niteliğinde olması gerekir,yatırım teşvik belgesi düzenlenmesinden önce satın alınan makine ve teçhizatlar bakımından uygulamadan yararlanamayacaktır. Yatırım teşvik belgesinde yer almasına rağmen Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen izin ile devir, satış veya ihraç edilen makine ve teçhizat için daha önce uygulama kapsamında ayrılmış olan amortisman tutarları için bir düzeltme yapılamayacaktır. Temin edilen yatırım teşvik belgesinin iptal edilmesi halinde, iptale konu belgeye dayanılarak iktisap edilmiş olan makine ve teçhizat için uygulama kapsamında işlem (amortisman ayrılmaz) tesis edilemez.
Bu Uygulama Kapsamında Değerlendirilmeyecek alımlar aşağıda belitrilmektedir. Makine degerlemesinde amortisman belirlemsinde Sarf malzemeleri, yedek parçalar, demirbaşlar, taşıt araçları (otomobil, panel, arazi taşıtı, otobüs, minibüs, kamyonet, kamyon, treyler ve çekici Otomobil, panel, arazi taşıtı, otobüs, minibüs, kamyonet, kamyon, treyler ve çekici gibi taşıt araçları (yüklü ağırlığı 45 tonu geçen offroadtruck tipi kamyonlar ile karayoluna çıkması mümkün olmayan kaya tipi damperli kamyonlar, madencilikte kullanılan damperli kamyonlar, mikserli kamyonlar (beton pompası, silobas vb. monteli olanlar dahil), frigorifik kamyonlar, semi veya frigorifik treylerler, forkliftler, iş makinaları, vinçler, tarım makinaları ve benzerleri, hastane yatırımlarına ilişkin iktisap edilen ambulanslar, yalnızca havaalanlarında yolcuları terminalden uçağa ve uçaktan terminale taşımak için kullanılan ve trafiğe çıkmayan apron otobüsleri hariç) bu kapsamda değerlendirilemez.
Uygulamadan belirtilen niteliklere sahip gelir/kurumlar vergisi mükellefleri bu kapsamda KDV’den ayrı olarak yeni makine ve teçhizat alımları için yararlanabileceklerdir. Ayrıca sanayi sicil belgesine haiz olarak uygulamadan yararlanacak mükelleflerin alımını gerçekleştirecekleri makine ve teçhizat 05/05/2018 tarih 30412 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/11674 sayılı BKK ile belirtilmiş olması gerekmektedir.
Makine degerlemesi Amortisman Orani ve Surenin Hesaplanmasi
Uygulanacak amortisman oranı ve süresi Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen faydalı ömür süresinin yarısı dikkate alınarak tespit edilmektedir. Hesaplamada faydalı ömür süresinin yarısının küsuratlı çıkması halinde çıkan rakam bir üst tam sayıya tamamlanacak ve amortisman oranı tespit edilecektir.Belirlenen oran ve sürenin izleyen yıllarda değiştirilmesi mümkün bulunmamakta olup, uygulamadan madde kapsamındaki iktisadi kıymetlerin ilk kez amortisman ayrılacağı hesap döneminden itibaren yararlanılabilecektir. Diğer bir ifade ile ilk kez amortisman ayrılacak dönemde amortisman ayırmamak veya başka bir suretle uygulamdan yararlanılmaması halinde takip eden dönemlerde de yararlanılamayacaktır.
Makina degerlemesi Amortisman Usulu
Uygulamadan faydalanılacak makine ve teçhizat için bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerce normal veya azalan bakiyeler usullerinden herhangi biri seçilmekte ve diğer mükellefler ise normal amortisman usulüne göre amortisman ayrılabilecektir.Uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler, bu yöntemi uyguladıklarını kanuni defter, amortisman listeleri ve beyannamelerinde belirtmeye mecburdurlar.
Amortisman tabi makina ve teçhizatlar ile ilgili faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle yatırım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla 7103 sayılı Kanunun 16’ncı maddesi ile Vergi Usul Kanununa, 1 Mayıs 2018 tarihinden geçerli olmak üzere Geçici 30’uncu eklenmiştir.
Örnek vermek gerekirse Yatırım teşvik belgesi sahibi X A.Ş. 300.000 TL ye (katma değer vergisinden müstesna olarak) yatırım teşvik belgesi kapsamında ahşap ürünleri imalatında kullanılan yeni bir makina satın almış olup, söz konusu makinanın faydalı ömrü 3amortisman listesinde 5 yıl olarak belirlenmiştir.
Mükellefin 213 sayılı Kanunun Geçici 30 uncu maddesi ile getirilen uygulamadan faydalanmak istemesi durumunda söz konusu iktisadi kıymetin faydalı ömrü (5/2 =) 2,5 yıl olarak hesaplanacak, sürenin küsuratlı çıkması nedeniyle 2,5 sayısı bir üst tam sayıya tamamlanmak suretiyle faydalı ömür 3 yıl olarak belirlenecektir.
a) Mükellefin normal makine degerlemesi amortisman usulünü seçmesi
Amortisman oranı: 1/3 = %33,33 Yıllık amortisman tutarı: 300.000 x %33,33 = 100.000
b) Mükellefin makine degerlemesinde azalan bakiyeler usulünü seçmesi
Amortisman oranı: 1/3 = %33,33 x 2 = %66,66 (Azalan bakiyeler usulünde uygulanacak amortisman oranı 213 sayılı Kanunun mükerrer 315 inci maddesi uyarınca %50 oranını geçemeyeceği için amortisman oranının %50 olarak uygulanması gerekmektedir)
makine tesis degerleme raporu ve makine tesis degerlemesi konusunda hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.
SPK Degerleme Haberler
SPK degerleme raporu Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS