Tekne degerlemesi Finansal Degerlemesi (Ekspertizi) Nedir?
Römorkör, Motoryat, yolcu tekneleri, yelkenli tekneler, gületler, balıkçı tekneleri vb. Deniz taşıtlarının finansal değerinin doğru tespit edilmesi özellikle ikinci tekne alım-satım işlemlerinde, deniz taşıtı devir, kredilendirme ve el değiştirme işlemlerinde oldukça büyük bir öneme sahiptir.İkinci el bir vasıta satın alacağımız vakit, işlemden önce bir uzmanın (teknik servis vs.) görüşünü alma ihtiyacı duyulmaktadır. Ayrıca yüksek tonajlı gemi değerlemesinde daha büyük bir yatırım ve risk gerektiren Gemiler (Kuru Yük gemleri, Konteyner gemileri, Sıvı Yük Tankerleri, Kimyasal Tankerleri, Ham Petrol Tankerleri, Gaz LPG-LNG Tankerleri, Yolcu Gemileri vb.) alım-satım işlemlerinde de aynı özeni göstermek ve satın alınacak deniz taşıtında ekspertiz görüşüne sunmak o derece önemlidir. Deniz taşıtının piyasa şartlarındaki Adil Piyasa Değerinin belirlenmesi amacıyla alanında tecrübeli uzman ve SPK lisansı ile sertifikalandırılmış bağımsız değerlemeciler tarafından belirlenmesi sadece alıcının menfaatine değil, aynı zamanda varsa deniz taşıtını finanse eden banka veya leasing şirketinin, deniz taşıtını sigortalayan sigorta şirketinin de yararına olamktadır. Satıcı açısından ise, alınacak olan tekne degerlemesi için uluslararası geçerliliği olan bir değerleme raporuna sahip olması, pazardaki yerinin öğrenilmesi, satış fiyatının doğru bir şekilde belirlenmesine ve satış işleminin kısa sürede gerçekleşmesi açısından önem arz etmektedir.
Tekne degerlemesi Finansal Degerleme Raporu Kimler Tarafindan Hazirlanmalidir?
Tekne degerlemesi finansal değerleme (ekspertiz) raporu alanında uzman, tecrübeli, bağımsız ve uluslararası alanda sertifikalandırılmış değerleme uzmanları tarafından hazırlanmalıdır. Ülkemizde ne yazık ki tekne degerlemesi konusunda uzman olmayan, gayrimenkul degerlemesi alanlarında uzmanlaşan şirketlerin görmekteyiz. Uluslararası alanda ise değerleme hizmeti genellikle sertifikalı uzmanlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Firmamız Alanında uzman, bağımsız ve sertifikalandırılmış değerlemeciler tarafından gerçekleştirilen deniz taşıtı finansal değerleme çalışması ve ekspertiz raporu alım-satım işlemlerinde yanılgıya düşme olasılığını; dolayısıyla finansal riskleri azaltmayı amaçlar.
Gemi degerlemesi Finansal Degerleme Raporu Nelerden Oluşur?
Gemi değerlemesi raporunda bahse konu olan deniz taşıtının tescil ve geçmiş kayıtları, teknik özellikleri, bakım tarihleri ve planları, kaza-hasar bilgileri fotoğrafları ile birlikte ayrıntılı şekilde yer almaktadır. Ortalama 50-60 sayfa olan bu rapor özellikleri itibariyle deniz taşıtının biyografisi niteliğini taşımakla birlikte belirtilen zaman dilimindeki adil piyasa değerini ortaya koyar. Bu amaçla aşağıda belirtilen çalışmalar yapılarak, gemi değerleme raporu oluşturulur. Tekne degerleme raporu hazırlama aşamaları; Teknenin hali hazırdaki durumunun görsel İnceleme ve Fotograflanması, (Talep edilmesi durumunda)Detaylı Teknik Durum ve Bakım İncelemesi,-Güncel Pazar Araştırması,Adil Piyasa Değeri Belirleme, Uluslararası Standartlarda Raporlama yapılması aşamalarından oluşmaktadır.
Gemi degerlemesinde Adil Piyasa Değeri belirlenirken, deniz taşıtının üretici ve model bilgileri, aynı sınıf rakip olabilecek deniz taşıtlarının uluslararası piyasa dinamikleri, satış rakamları ve gemi değerlemesine konu olan teknenin ortalama pazarda kalma süresi dikkate alınır. Bu veriler ışığında yapılan Pazar araştırması ve deniz taşıtının rakipleriyle olan teknik karşılaştırmasının ardından ekspertize konu olan Adil Piyasa Değeri belirlenir. Değerleme çalışmasında değerlemeye konu olan Römorkör, Motoryat, yolcu tekneleri, yelkenli tekneler, gületler, balıkçı tekneleri vb. deniz taşıtlarının rakipleri ile ilgili maksimum veriye sahip olmak değerlemenin doğru, dürüst ve güvenilir olması bakımında azami önem taşımaktadır.
Gemi degerlemesi Adil Piyasa Degeri Nedir?
Gemi degerlemesi Adil Piyasa Değeri, varlığın pazarda genel algılar doğrultusunda hem alıcının hem de satıcının uzlaşabileceği fiyat denge noktasıdır. Denizcilik gibi uzmanlık ve tecrübe gerektiren konudan, yatırımın boyutu göze alındığında yanılgıya düşmemek, finansal riski minimize etmek amacıyla işlemleri bağımsız değerleme uzmanlarının tecrübesine bırakmak alıcı ve finans kuruluşu açısından kontrol mekanizması sağlamaktadır.
Gemi Degerlemesi Degerleme Raporu Suresi ve gemi degerleme raporu Fiyati Nedir?
Cengiz degerleme gemi degerleme departmanı fiyat teklifi onayını takriben 7-14 iş günü içerisinde değerleme raporlarını tarafınıza sunmaktadır. Deniz taşıtı incelenerek fotoğraflanması sebebi ile lokasyona bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşlem süresi ve fiyatlandırma denz taşıtının özellikleri, istenen rapor içeriği, deniz taşıtı lokasyonuna yere bağlı olarak farklılık göstermektedir.
gemi degerleme raporu ve Gemi degerlemesi hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.
SPK Degerleme Haberler
SPK degerleme raporu Sektörel Linkler
- Firmamızda raporlar SPK lisanslı uzmanlar tarafından hazırlanmaktadır.
- http://www.spk.gov.tr
(SPK)Sermaye Piyasası Kurulu - http://www.spl.com.tr
(SPL) Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş - http://www.bddk.org.tr
(BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu - http://www.lidebir.org
(Lidebir) Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği - http://www.tdub.org.tr
(TDUB) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği - http://www.gyoder.org.tr
(GYODER) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği - http://www.ekspermedia.com
EksperMedia Değerleme Media Kuruluşu - http://www.ivsc.org
(IVSC) Internetional Valuation Standards Committee - http://www.appraisers.org
(ASA) American Society of Appraisers - http://www.appraisalinstitute.org
(AI) Appraisal Institute - http://www.tegova.org
(TEGoVA) The European Group of Valuers - http://www.rics.org/tr
RICS