Gercege Uygun Degerleme TFRS 13 nedir


TFRS makine degerlemesinde finansal raporlama standartları gerçeğe uygun değer ölçümü (fair value measurement) kavramına atıfta bulunarak finansal araçlar, biyolojik varlıklar, satılmaya hazır duran varlıklar ya da yatırım amaçlı gayrimenkuller bunlara örnek olarak gösterilmektedir. Gerçeğe uygun değer ölçümü ile ilgili kavram ve anlatım, standartlar arasında 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2011 yılında TFRS 13 Gerçeğe Uygun Değer Ölçümü yayınlandı. Standart ülkemizde de 30/12/2012 tarihinde yayınlanarak tüm Dünya ile aynı anda, 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girmiştir.

TFRS varlık degerlemesi Standardın ortaya çıkma nedenleri;

TFRS makine tesis degerleme Gerçeğe uygun değer kavramının açıklanması

TFRS değerleme ölçümü için tek bir geçerli kılavuza ihtiyacın olması

Gerçeğe uygun değer ölçümleri ile ilgili yapılacak makine degerlme raporlarını netleştirmek

TFRS Gerçeğe uygun değer, işletmeye ya da herhangi bir sektöre özgü ölçüm olmayıp piyasa şartlarını dikkate alanbir ölçümdür.

TFRS 13, gerçeğe uygun değeri, piyasa katılımcıları arasında ölçüm tarihinde o bir varlığın satışından elde edilecek veya bir borcun devrinde ödenecek gerçek fiyat olarak tanımlanmaktadır. Bir makine degerleme uzmanı, gerçeğe uygun değer ölçümü yaparken aşağıdakilerin tümünü dikkate almalıdır;

Gerçeğe uygun değer ölçümü yapılacak olan varlık ve borcun durumu,

Finansal olmayan varlıklar açısından en iyi ve en üst seviyede kullanım olasılıkları

Varlık veya borç için en uygun pazarın doğru olarak seçilmesi

Varlık veya borcun değerlemesine ilişkin en uygun değerleme yönteminin uygulanmasında değerleme yönteminde kullanacağı veriler, ölçüm tarihindeki gözlemlenebilir piyasa verilerini doğru olarak yansıtmalı ve varlık değerlenmesinde kullanılan değerleme yöntemleri tutarlı bir şekilde belirlenmelidir.

Gerçeğe uygun değeri üzerinden ölçülen varlık veya borç Tek bir varlık veya borç (örneğin, bir finansal araç (hisse) veya finansal olmayan bir varlık (traktör fabrikası) olabileceği gibi Varlık grubu, borç grubu ya da varlıklar ve borçlardan oluşan bir grup (örneğin, nakit yaratan birim veya iş olarak değerlendirilebilmektedir.

TFRS Makine Degerlemesi


TFRS makine degerlemesinde en avantajlı piyasa tespitinde dikkate alınacak unsurlardan bir tanesi, işlem maliyetleri ve taşıma maliyetleri dikkate alındıktan sonra, makine tesis satışından elde edilen tutarı en üst seviyeye yükselten veya borcun devredilmesi için ödenen tutarı asgari seviyeye indiren ve dikkate alınan değerleridir. Finansal olmayan varlığın gerçeğe uygun değerinin ölçümünde ise dikkat edilecek hususlar olarak piyasa katılımcısının bu varlığı en iyi ve en etkin kullanarak veya bu şekilde kullanacak başka bir piyasa katılımcısına satarak ekonomik fayda sağlayabileceği dikkate alınmalıdır.

Bir gayrimenkulun değerlemesi veya varlık değerlemesinde büyüklüğü ya da lokasyon özellikliklerinin dikkate alınması varlığın, faaliyet gösterdiği coğrafi alandaki özellikli mevzuata tabi olması bu duruma örnektir. Değerlenecek olan makine ve tesisin yaratacağı nakit akışlarının, o varlığın yatırım değeri karşılaştırılabilir olması bu duruma örnektir.En iyi ve en üst seviyede kullanım varsayımı, tek bir varlık veya borcun kendisi ile ilgili olabilir ya da bir grup varlık ve/veya borcun birlikte kullanımı ile en uygun değerleme yöntemi ile sözkonusu varlık/borç için en iyi ve en üst seviye kullanım değeri bulunmalıdır.

TFRS Gerçeğe uygun değer ölçümü, finansal veya finansal olmayan borcun veya işletmenin kendi özkaynağına dayalı finansal aracın ölçüm tarihinde piyasa katılımcılarına devredildiğini varsayarak,işletme, eğer varsa, aynı finansal ensturmanın indirgenmiş fiyatını referans alarak kendi borcu ya da özkaynağına dayalı finansal aracının gerçeğe uygun değerini belirleyecektir.

Değerleeccek olan makine tesis veya varlığın gerçeğe uygun değer ölçümü için kullanılan kote bir piyasaya ait fiyat referansı varsa bu fiyat referansı her iki durum da mevcut değilse, gelir yaklaşımı veya piyasa yaklaşımı yöntemlerinden uygun olan veya olanları kullanılarak gerçeğe uygun değer ölçümü yapılmalıdır.

İşletme, bir borcun gerçeğe uygun değerini ölçerken kendi kredi riskinin etkisi ile yükümlülüğün yerine getirilme veya getirilmeme olasılığını etkileyebilecek diğer faktörlerin etkisini dikkate alır. İşletmenin kendi özkaynağına dayalı bir finansal aracın veya borcun devrinin engellenmesine ilişkin sınırlama tesisin özkaynağına dayalı finansal aracın veya borcun gerçeğe uygun değeri ölçülürken kalemin devrini engelleyen bir sınırlamayla ilgili ayrı bir girdiye veya diğer girdilere yönelik düzeltmelere yer verilmez.

Piyasa risklerini veya karşı tarafın kredi riskini dengelemeye yönelik finansal varlıklara ve finansal borçlara ilişkin uygulama TFRS 13, gerçeğe uygun değer ölçümünü şirket bazlı değil, piyasa bazlı olarak ele almaktadır. işletmenin finansal varlıklar ve borçlardan oluşan bir grubu, maruz kaldığı piyasa risklerinin ya da kredi riskinin net etkisini esas alarak yönetmesi durumunda, işletmenin gerçeğe uygun değer ölçümü açısından bu TFRS’de yer verilen istisnayı uygulamasına izin verilir.

Tfrs Tesis Degerleme


Tfrs Tesis Degerleme Finansal varlık ve borçlardan oluşan bir grubun gerçeğe uygun değerinin, mevcut piyasa koşullarında piyasa katılımcıları arasında ölçüm tarihinde olağan bir işlemde, belirli bir riske maruz kalınması dolayısıyla alınan bir varlığın satışından elde edilecek veya alınan net kısa borcun ödenecek fiyatın esas alınarak ölçülmesine izin verir. Dolayısıyla, işletme finansal varlıklar ve borçlardan oluşan bir grubun gerçeğe uygun değerini, piyasa katılımcılarının ölçüm tarihinde maruz kalınan net riski nasıl fiyatlandıracağıyla tutarlı bir şekilde ölçer.

Makine degerlemesi Maliyet yaklaşımı, bir varlığın hizmet kapasitesini yenilemek için gerekli olan cari tutarların yansıtılmasını esas alan ve Finansal olmayan araçlar için uygun olan bir yöntemdir.Makine degerlesinde Gelir yaklaşımı, gelecekteki tutarları iskonto edilmiş tutara dönüştüren yöntemdir. Gelir yaklaşımını esas alan değerleme yöntemlerine “bugünkü değer yöntemi”, “opsiyon fiyatlama yöntemi”, örnek olarak verilebilmektedir.

makine degerleme raporu ve Makine degerlemesi hizmet verdiğimiz sektörler Referans listesine ulaşabilirsiniz.

SPK Degerleme raporu

ornek degerleme calismalari enerji tesisi degerlemesi tekil is makinesi ve makina parki degerleme deniz tasiti degerleme hava tasiti ucak helikopter degerleme imar barisi degerleme

Hizmet Konularimiz

Gayrimenkulün ayrılmaz parçası niteliğindeki makine veya üretim tesisi makineleri değerlemesi, TFRS makine degerlemesi, UDES’e göre gayrimenkul ve makinesi ile tesis değerlemesi, UFRS’a göre maddi duran varlık değerlemesi, Sigorta değer tespiti, Risk analizi çalışmaları, Tesis yatırımları ilerleme incelemesi, Makine parkları en etkin ve verimli kullanım analizleri, Makine Muayenesi, Enerji Tesisleri (HES-RES- BİOGAZ), Turistik tesisler, Liman ve marinalar, Gemiler-Yatlar, Kullanım hakkı değer tespiti, Fizibilite çalışmaları, Proforma fatura kontrol çalışmaları, şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca; Limanlar, depolama ve yükleme tesisleri, üretim ve ticari amaçlı her tür makine ve techizat değerlemesine ilave olarak;

Bizimle Iletisime Gecin

Her türlü sorunuz için 7/24 iletişime geçebilirsiniz

Adres: Postahane mahallesi, Sungur Cad. Tuzla Vilları No:7, Tuzla İstanbul
GSM 1: +90 553 690 34 77
GSM 1: +90 530 408 34 77
GSM 2: +90 530 884 77 77
E-mail: cengizdegerleme@outlook.com

Bu sayfa tfrs makine degerleme raporu hazırlayan makine eksperleri ile ilgili makine degerleme uzmanları eksperlerinin çalışmasını kolaylaştıran ve makine değerleme raporları hakkında bilgi verilmektedir.
Yandex.Metrica . .fsc